Страните в Европа по пътя към втора вълна от Covid-19?

Страните в Европа по пътя към втора вълна от Covid-19?

Страните в Европа по пътя към втора вълна от Covid-19?

Разпускането на ограничителните мерки в редица европейски държави провокира масови нарушенията на препоръките за социално дистанциране, с което започнаха и опасенията от евентуална втора вълна от заразени с коронавируса Covid-19.

Представител на Европейската комисия предупреди, че страните на ЕС трябва да се готвят за евентуален старт на втора вълна на коронавируса.

И допълни, че нови вълни могат да се появят, дори ако ситуацията в момента е овладяна и под контрол.

Във Великобритания настъпи объркване след речта на премиера Борис Джонсън, в която той посъветва някои хора в Англия да се върнат на работа в понеделник. Речта бе критикувана заради неяснотата си. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия отхвърлиха новите насоки на премиера, оставяйки Великобритания разделена.

Германия е нащрек, след като коефициентът на възпроизводство на коронавируса се е повишил над основната стойност от 1, достигайки 1,13, според центъра за контрол на болестта в страната. Увеличението показва скок в броя на на инфекциите, няколко дни след като канцлерът Ангела Меркел обяви облекчаване на мерките за блокиране.

Франция също започна да разпуска мерките, следвайки Испания и Италия

Страната започна да се "отваря" бавно от днес, след почти два месеца стриктни мерки за социално дистанциране в цялата страна.

Повечето магазини отвориха отново, както бе планирано, но премиерът Едуар Филип предупреди, че това е "много постепенен процес". Някои области ще бъдат изправени пред по-строги мерки от други, а страната ще бъде разделена на две зони - червена и зелена, допълни той.

Френското правителство предупреди, че могат да бъдат възстановени някои строги ограничения, ако хората не спазват правилата за социално дистанциране.

В същото време стана ясно, че много от инфекциите в Полша са сред миньорите и техните семейства.

Полша е най-големият производител на твърди въглища в ЕС и страната произвежда около 70% от електроенергията си от лигнитни въглища.

Западна Европа и САЩ демонстрират ясно желание за възвръщане към нормалните темпове на работа на икономиката, но в същото време нови огнища в Китай и Южна Корея сигнализират за продължаващия риск от вируса.

Южна Корея беше сред първите държави, които предотвратиха голяма коронавирусна епидемия и сякаш бяха на път да намалят ограниченията след седмици карантина и внимателно наблюдение на случаите. Но изглежда, че появата на нови огнища ще сложи край на това. Смята се, че най-малко 85 души са се заразили с коронавирус в нощните клубове през последните седмици, което подтиква властите да ограничат свободата на масовите събирания. От 35 нови случая, съобщени в понеделник, 29 инфекции са свързани с клубове в Итаюон - популярен квартал за нощен живот в Сеул.

Китай също поднови някои ограничения, след като два града съобщиха за нови случаи на Covid-19. Шулан, в провинция Джилин в далечния североизток на страната, е поставен под карантина след 11 нови потвърдени случая. Джилин граничи както с Русия, така и със Северна Корея, а по-рано бяха изразени опасения във връзка с внесени случаи от чужбина, причиняващи новото огнище.

Бяха отчетени и 5 местни предавания на вируса в Ухан - градът, от който започна пандемията. 

В същото време Русия изпревари Италия и Великобритания по брой отчетени положителни проби, с което страната стана трета в света по брой инфекции с Covid-19.

Там за последните 8 дни новозаразените са над 10 000 за ден, с което общият брой на потвърдените инфекции достигна повече от 220 000.

Повече от половината от всички случаи, както и починали с установена инфекция са в Москва, епицентърът на епидемията там. Общият брой на жертвите в  страната е над 2 000.

В САЩ продължават разногласията за разпускане на мерките. Президентът Доналд Тръмп отправя позитивни послания за отваряне на икономиката, но в същото време броят на новозаразените и починалите за денонощие продължава да бъде относително тревожен.

На 10 май страната отчете 20 329 новозаразени с Covid-19, спрямо 25 524 на 9 май и 29 162 на 8 май. С това общият брой на положителните проби в Щатите е над 1,36 милиона, а този на починалите от усложнения от коронавируса е повече от 80 000.

В някои щати част от бизнеса се възвърна към работата си, но в условията на епидемия.

Магазин за сладолед в Масачузетс трябваше да затвори вратите си в събота, само един ден след повторното си отваряне, защото клиентите отказаха да спазват правилата за социално дистанциране и дори тормозеха служителите.

Нова Зеландия също започва облекчаване на ограниченията.

Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че властите ще започнат да премахват мерките в няколко фази, но предупреди, че докато страната й "може би е спечелила няколко битки", тя не е "спечелила войната" срещу вируса.

В световен мащаб броят на потвърдените случаи с Covid-19 надхвърля 4,2 милиона, а този на починалите от усложнения от вируса е над 284 000 души. Оздравелите са повече от 1,5 милиона.

На 8 май бяха отчетени 97 128 нови инфекции, спрямо 88 988 на 9 май и 79 875 на 10-и.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ