СЗО: Европа навлиза във финалния етап на пандемията

СЗО: Европа навлиза във финалния етап на пандемията

СЗО: Европа навлиза във финалния етап на пандемията

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге обяви официално, че континентът вече навлиза в "реалистичен финал" на пандемията и че броят на смъртните случаи от коронавирус е започнал да достига до платото, предаде Асошиейтед прес.

На брифинг той обясни, че влияние за това оказват високите нива на имунизация, по-слабото разпространение на вируса при по-топло време и по-лекото изкарване на зараза с варианта Омикрон.

Дори и да се появи нов вариант на вируса, здравните власти в Европа би трябвало да могат да го задържат под контрол, смята Клуге. Той допълни, че ваксините трябва да бъдат споделяни между всички държави, защото ако не бъде ваксинирана по-голямата част от населението на света, коронавирусът може да започне да мутира в по-заразни и по-смъртоносни варианти.

Ръководителят на СЗО за Европа отбеляза, че миналата седмица на континента са били отчетени 12 милиона новозаразени с коронавирус, което е най-големият брой на седмична база от началото на пандемията. Въпреки това броят на настанените в интензивни отделения не се е повишил значително.

Клуге обърна внимание на катастрофалните последици от пандемията за хората, болни от рак. През втората половина на миналата година 44 процента от държавите по света са съобщили за увеличение на случаите, при които не е бил довършен скринингът на онкоболни, предупреди той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ