СЗО: Пандемията ще става по-лоша и по-лоша, и по-лоша

СЗО: Пандемията ще става по-лоша и по-лоша, и по-лоша

СЗО: Пандемията ще става по-лоша и по-лоша, и по-лоша

Бушуващата пандемия от COVID-19 има потенциал да се влоши още повече, ако нациите не се придържат към основните предпазни мерки. За това предупреди по време на виртуален брифинг Тедрос Гебрейесус, генералният директор на Световната здравна организация, цитиран от „Ройтерс“.

Според него много държави се насочват в грешната посока по отношение на рестрикциите, които вземат в отговор на вируса, докато той продължава да бъде „обществен враг номер едно“. „Ако не се спазват основните правила, единственият път, по който ще върви тази пандемия, ще бъде по-лош и по-лош, и по-лош. Но, не трябва да е така.“, посочи Гебрейесус.

Днес броят на заразените в световен мащаб надмина 13 млн. души, като само за последните 5 дена са регистрирани 1 млн. нови случая според преброяване на агенция „Ройтерс“, цитирано от БТА. Така беше премината нова граница в разпространението на заболяването, което за седем месеца е причинило смъртта на над половин милион души.
Първият случай беше регистриран в началото на януари в Китай, а за достигането на 1 милион случая бяха необходими три месеца. За изкачването от 12 млн. до 13 млн. случая обаче бяха необходими само пет дни - това стана в интервала от 8 юли, когато беше съобщено, че случаите са станали 12 милиона до днес.

Общият брой на заразените надвишава приблизително три пъти този на тежките случаи на грип, които се отчитат ежегодно според Световната здравна организация. Дотук има над 568 500 смъртни случая, свързани с коронавируса, което е в същия диапазон, в който върви годишната бройка на регистрираните всяка година смъртни случаи от грип. Първият смъртен случай беше регистриран на 10 януари в китайския град Ухан, след което числото на инфекциите и леталните изходи се увеличи в Европа, а после и в САЩ.

Много от тежко засегнатите страни облекчават карантинните мерки, които бяха въвели, за да забавят разпространението на COVID-19. На някои места обаче като например в австралийския град Мелбърн карантинните мерки бяха върнати. Преброяването на „Ройтерс“, което се основава на данните на отделни правителства, показва, че разпространението на заболяването се ускорява с най-бързи темпове в Южна Америка. Общо в двете Америки са концентрирани над половината от световните инфекции и половината от смъртните случаи. На 10 юли САЩ поставиха световен рекорд за регистриран нов брой случаи за денонощие - 69 070. В Бразилия 1.86 млн. души са дали положителен тест, включително президентът Жаир Болсонаро, а над 72 000 души са починали.
От началото на юли Индия, която е трета в света по брой на инфекциите, се бори със средно по 23 000 нови инфекции на ден. В страни с ограничени възможности за тестване броят на случаите отразява само част от общия брой инфекции. Според експерти официалните данни като цяло вероятно не представят пълната картина както за броя на инфекциите, така и за броя на смъртните случаи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ