СЗО: Втората вълна от Covid-19 е в нашите ръце

СЗО: Втората вълна от Covid-19 е в нашите ръце

СЗО: Втората вълна от Covid-19 е в нашите ръце

Втората вълна от Covid-19 е в нашите ръце, заявиха от Световната здравна организация /СЗО/ по време на редовния си седмичен брифинг. Бдителността ще бъде от съществено значение вбъдеще, предвид множеството неизвестни около коронавируса, подчертаха експертите на СЗО 
Още сега, с облекчаване на мерките за карантина и социална изолация, правителствата са изправени пред ново предизвикателство: Как да се предотврати повторен скок в заразяването, предупредиха от организацията. 

Карантината и социалните огреничения помагат за потискане на разпространението на болестта, като предотвратяват способността й да намира нови жертви, заяви Майкъл Дж. Райън, главен изпълнителен директор на Програмата за извънредни ситуации в областта на здравеопазването на СЗО. "Правейки това, вие оказвате натиск върху способността на вируса да оцелее. Но ако се премахнат ограничителните мерки твърде бързо, вирусът може да се върне", добави той.

Втора вълна от заразени може да дойде по всяко време, ако не бъдат предприети мерки за предотвратяването ѝ. "Не знаем какво ще се случи след два, три, четири или пет месеца, когато има възможност болестта да се появи повторно", посочи Райън.

Извеждането на най-добрата стратегия за премахване на ограничителните мерки може да бъде трудно, признават от СЗО. Много експерти са съгласни, че все още трябва да се избягват масовите събирания, обясни Райън. Но по-трудно е да се отговори на други въпроси, касаещи кога определени работници трябва да се върнат на работните си места и кои части от икономиката трябва да се отворят първо. Едно е сигурно  - няма категоричен отговор на въпроса кои са мерките, които ще доведат до успешна стратегия за излизане от ограниченията, поясни Райън.

По думите му управляващите трябва да наблюдават отблизо населението си, като обмислят как да защитят най-уязвимите.

Дори след вдигането на някои ограничения, все още ще трябва да се спазват хигиенни мерки и физическо дистанциране. От гледна точка на общественото здраве трябва да се откриват новозаразените, да се наблюдават, да се проследяват контактите им и да се поставят под карантина.

"Втората вълна е в наши ръце", заяви д-р Тедрос Аданом Гебрейесус , генерален директор на Световната здравна организация.

"Нищо не е сигурно, затова наблюдаваме много внимателно всяка държава и гледаме добрите практики, за да гарантираме че те се споделят и с останалите държави", отбеляза за пореден път Райън.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ