Втора доза от ваксината на J&J повишава защитата

Втора доза от ваксината на J&J повишава защитата

Втора доза от ваксината на J&J повишава защитата

Втора доза от ваксината на Johnson & Johnson срещу COVID-19, поставена два месеца след първата, повишава ефективността срещу умерени до тежки форми на заболяването до 94% в САЩ. За сравнение защитата при една доза е 70%, предаде „Ройтерс“.

Данните ще помогнат на фармацевтичната компания да се обърне към регулаторите в Щатите за бустерна доза, въпреки че J&J подчертава трайността на ваксината при една доза като инструмент за облекчаване на натиска от глобалната пандемия.

Президентът Джо Байдън настоява за бустерна игла на фона на нарастващите хоспитализации вследствие на разпространението на варианта „Делта“.

J&J вече е „генерирала доказателства, че бустерната доза допълнително повишава защитата срещу COVID-19“, по думите на главния научен директор на компанията, д-р Пол Стофелс.

Бустерният препарат, поставен два месеца след първа доза, повишава нивата на антитела с четири до шест пъти. Когато се дава в интервал от шест месеца след първата доза, антителата се повишават с дванадесет пъти.

Страничните ефекти при две дози са сравними с тези, наблюдавани при еднодозовата ваксина. Данните тепърва ще бъдат ревизирани.

Към днешна дата само Pfizer са предоставили достатъчно информация на регулаторите, за да могат те да преценят дали бустерите са оправдани.

J&J е подала данни към Агенцията за контрол на храните и лекарствата и планира да направи същото с други регулатори, Световната здравна организация и консултативни групи за ваксинация по целия свят.

Проучването с две дози в третата фаза с около 30 хил. участници е тествало ефективността на втора доза, дадена 56 дни след първата при лица над 18 години. Има само един случай на заразен в групата с ваксинираните и 14 други сред получилите плацебо.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ