COVID-19

МЗ намали сроковете за карантина и самоизолация

МЗ намали сроковете за карантина и самоизолация

От днес задължителната изолация за лицата с коронавирус пада от 14 на 10 дена, а контактните лица ще трябва да се изолират за една седмица вместо за 10 дена, както беше досега. Това нарежда здравният министър проф. Асена Сербезова със заповед, която влиза в сила от днес.

„Лицата с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай“, съобщават от здравното ни ведомство.

Отменя се и условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение. За изолираните и карантинираните към момента на издаване на заповедта новите условия не важат, като трябва да се придържат към вече издадените им предписания.

Освен това директорите на регионалните здравни инспекции могат да отменят карантинирането на контактните лица, когато те имат поставена бустерна доза срещу коронавируса. Като условие за отмяна на карантината трябва да бъде предоставен отрицателен резултат от PCR тест, проведен след 72 часа от датата на поставяне под карантина. След това контактният трябва да изчака, като карантината му ще се отменя до 24 часа от представяне на документа.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ