80% от газопровода "Турски поток" са построени

80% от газопровода Турски поток са построени

80% от газопровода "Турски поток" са построени

Газпром вече е построил 80% от общия маршрут на газопровода "Турски поток", предава БТА. Съобщението направи президентът на Газпром Алексей Милер на съвещание чрез конферентна връзка, посветено на Деня на работниците в петролната и газова промишленост.

"Продължава изпълнението на най-важните експортни проекти на Газпром на европейско равнище. Подготвителните работи за полагането на тръбите на газопровода "Северен поток-2" в териториалните води на Германия, в района на Любмин са в ход. Строителството на газопровода "Турски поток" върви, като по двете линии са положени 1,5 хиляди километра тръби или около 80 процента от общата дължина на тръбопровода", каза Милер, цитиран от ТАСС.

Газпром започна строителството на морския участък от газопровода "Турски поток" през май 2017 година. Морският участък ще мине по дъното на Черно море до турското крайбрежие и ще бъде дълъг 930 километра. По-нататък ще бъде изградена сухопътната транзитна (втората - бел.ред.) линия до границата с Турция с дължина 180 километра. 

Първата линия ще е предназначена за турския пазар, а втората за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка линия е 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Планира се доставките на газ да започнат в края на 2019 година.

До края на 2018 година Газпром ще завърши основните работи по полагането на газопровода "Силата на Сибир" за доставка на руски газ за Китай, допълни Милер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ