Брентът падна под 70 долара за барел

Брентът падна под 70 долара за барел

Брентът падна под 70 долара за барел

Цените на петрола се понижиха в понеделник, удължавайки от миналата седмица на фона на поскъпването на щатския долар и опасенията от нови ограничителни мерки срещу разпространенеито на короанвируса в Азия и по-специално Китай, предаде Ройтерс.

Към 8:30 часа българско време сортът Брент поевтиня с 1,24 долара, или 1,75%, до 69,46 долара за барел, след като миналата седмица изтри 6% от стойността си. Това бе най-големият седмичен спад за бенчмарка от четири месеца.

Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 1,29 долара, или 1,89%, до 69,46 долара за барел, след като в петък регистрира седмичен спад от 7% - най-големият от девет месеца.

„Опасенията относно потенциалната ерозия на търсенето на петрол в световен мащаб отново излязоха на преден план с нарастването на броя на заразените с Делта варианта на коронавируса“, коментира анализатора на RBC Гордън Рамзи.

Анализаторите от ANZ посочиха новите ограничения в Китай, който вторият по големина потребител на петрол в света, като основен фактор, като основният фактор за влошаващите се перспективи пред растежа на търсенето. В понеделник Китай отчете 125 нови случаи на COVID-19 спрямо 96 предходния ден.

„Макар че броят на заразените в Китай е нисък, той идва на фона на пика на летния сезон на пътуванията. Това засенчи признаците за силно търсене навсякъде другаде“, отбелязват от ANZ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ