Цените на петрола се успокоиха след колебливото начало на търговията

Цените на петрола се успокоиха след колебливото начало на търговията

Цените на петрола се успокоиха след колебливото начало на търговията

Цените на петрола се успокоиха след колебливото начало на търговията в понеделник, докато инвеститорите анализират два противоположни сценария за доставките – потенциален спад на доставките от Русия заради кризата по границата с Украйна и потенциален ръст на доставките на суров петрол при съживяване на ядреното споразумение между световните сили и Иран, предаде Ройтерс.

Към 8:50 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,40 долара, или 0,43%, до 93,14 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,26 долара, или 0,29%, до 90,81 долара за барел, следвайки спад от 25 предходната сесия.

И двата сорта поскъпнаха с повече от 1 долара при началото на азиатската търговия. След това пък цената на сорта се понижи с около долар на фона на новината, че президентът на САЩ Джо Байдън и колегата му Владимир Путин са се договорили за нова среща.

Петролните пазари са нестабилни през последния месец заради опасенията от руска инвазия в Украйна, която може да се отрази негативно на доставките на петрол и газ. В същото време обаче има възможност на международния пазар да бъдат върнати над 1 млн. барел суров петрол на ден, ако износът на Иран бъде възстановен.

Представител на Европейския съюз заяви миналата седмица, че сделката за съживяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. е „много, много близо“.

Според анализаторите пазарът остава стегнат, като допълнителните доставки ще помогнат, но цените ще останат нестабилни в близко бъдеще, тъй като иранският суров петрол ще се върне на пазара едва към края на годината.

„Има толкова много геополитическо напрежение, че е трудно да се каже какъв е отговорът (за пазарните движения) – с Украйна и Иран“, каза анализаторът на суровините от National Australia Bank Баден Мур.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Русия ще бъде откъсната от международните финансови пазари и ще й бъде отказан достъп до основен износ, необходим за модернизиране на икономиката й, ако нахлуе в Украйна.

„Ако се осъществи руска инвазия, както предупреждават САЩ и Великобритания през последните дни, фючърсите на Брента могат да прескочат прага от 100 долара за барел, дори ако бъде постигната сделка с Иран“, коментира анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дхар.

Въпреки перспективата за цена на петрола от 100 долара за барел, министрите на арабските страни производителки на петрол заявиха в неделя, че ОПЕК+ трябва да се придържа към настоящото си споразумение за добавяне на 400 000 барела петрол на ден всеки месец към добива, отхвърляйки призивите за изпомпване на повече.

За да се предотврати сериозно покачване на цените, анализаторите на RBC Capital казаха, че Белият дом се очаква да подготви освобождаване на големи стратегически петролни резерви (SPR), координирано с Международната агенция по енергетика.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ