Доналд Тръмп настоя ОПЕК да намали незабавно цените на петрола

Доналд Тръмп настоя ОПЕК да намали незабавно цените на петрола

Доналд Тръмп настоя ОПЕК да намали незабавно цените на петрола

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи призив днес в Туитър ОПЕК да намали цените на петрол, предадоха агенциите. Това стана в навечерието на срещата ОПЕК+ в Алжир.

ОПЕК+ обединява страните от споразумението за ограничаване на добива на петрол, сключено през 2016 година между 14-те страни членки на ОПЕК и още 10 държави, сред които и Русия. Целта е балансиране на пазара, повишаване на цените и намаляване на световните запаси.

"Ние защитаваме страните от Близкия изток, те не биха били дълго време в безопасност без нас и въпреки това продължават да настояват за все по-високи цени на петрола. Монополистът ОПЕК трябва да намали цените сега", написа Тръмп.

Преди това той обвини ОПЕК в манипулиране на цените на петрола. Министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халид бин Абдул Азиз ал Фалих отговори на тези упреци, че нито ОПЕК, нито която и да е от страните членки не си поставят за цел установяването на конкретна цена на петрола.

Заседанието на мониторинговия комитет на формата ОПЕК+ще се състои в Алжир на 23 септември. Комитетът е натоварен с функцията да препоръчва на страните членки по споразумението да приемат решенията, необходими за балансиране на пазара.

По-рано министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери заяви при посещението си в Москва, че приветства увеличението на добива на петрол, взето в рамките на ОПЕК+. Преди това той обсъди изпълнението на споразумението с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак и проведе преговори с Халид бин Абдул Азиз ал Фалих.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ