"Газпром нефт" увеличава дела на арктическия петрол в производството

Газпром нефт увеличава дела на арктическия петрол в производството

"Газпром нефт" увеличава дела на арктическия петрол в производството

Делът на арктическия петрол в общото производство на "Газпром нефт" е достигнал 31% до края на 2020 г. и ще продължи да се увеличава и в бъдеще, заявиха от компанията.

"През 2020 г." Газпром нефт" запази темпото на развитие в Арктика. Производството на находища отвъд Полярния кръг представляваше 31% от общия обем на въглеводородите на компанията", се казва в изявлението, цитирано от ТАСС

"С течение на времето този дял ще расте само поради развитието на съществуващите находища и поради разширяването на ресурсната база в Арктика. Значителна точка на растеж през новото десетилетие за нас ще бъде разработването на газови кондензатни находища на гигантските полета на Ямал - Бованенковское, Харасавейское и Уренгойское. Следователно Арктика ще продължи да бъде ключовият център на нашето производство", обяснява Вадим Яковлев, заместник генерален директор на "Газпром нефт" отговарящ за проучването и добива.

Арктически проекти на компанията

В момента най-големият арктически актив на компанията остава Новопортовское находище на полуостров Ямал. Тук през 2020 г. са произведени 14,87 милиона тона петролен еквивалент, което е с 5% по-високо от резултата от 2019 г. През 2021 г. се планира стартиране и пускане в експлоатация на разширяването на на сложното газопречиствателно устройство, като капацитетът му ще нарасне до 15,8 милиарда кубически метра газ годишно. 

На находището "Восточно-Месояхское", което "Газпром нефт" разработва на полуостров Гидан в автономния окръг Ямало-Ненец заедно с "Роснефт", производството през 2020 г. се е увеличило с повече от 10% до 6,2 милиона тона петролен еквивалент. През 2021 г. полевият оператор, компанията "Мессояханефтегаз", ще продължи да търси нови резерви в северната част на групата полета Месояхское.

Приразломното находище в Баренцово море е произвело 3,27 милиона тона нефт през 2020 г., което е с 3% повече от година по-рано.

Успоредно с развитието на съществуващите активи, "Газпром нефт" се готви да разшири арктическия клъстер за сметка на находища, които се разработват от "Газпромнефт-Заполярье" въз основа на дългосрочни рискови споразумения за оператор с "Газпром" и неговите дъщерни дружества.

Компанията планира да разработи неокомско-юрските находища на нефтеното и газокондензатно поле Бованенковское и газовото кондензатно поле Харасавейское на полуостров Ямал, както и находищата Ахимов и петролните полета на нефтогазокондензатното поле Уренгойское.

Портфолиото от проекти на компанията в Арктика включва нефтените находища на Ачимов на полето Ямбургское, петролните джанти на находищата Пестсовое, Ен-Яхинское и Западно Таркосалинское, които също са разработени въз основа на дългосрочни договори за оператор на рискови операции. Като част от развитието на района Надим-Пур-Таз на автономния окръг Ямал-Ненец, през 2021 г. ще започне пълномащабно развитие на полето Тазовское. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ