Глобалното затопляне стига прага от 1,5 градуса около 2040

Глобалното затопляне стига прага от 1,5 градуса около 2040

Глобалното затопляне стига прага от 1,5 градуса около 2040

Повишаването на глобалната температура може да достигне преди средата да века прага от 1,5 градуса (в сравнение с доиндустриалната епоха), предупреждава ООН в проект за доклад, цитиран от Ройтерс.

Със сегашното темпо на глобално затопляне и с мерките за ограничаване на парниковите газове, предприети от страните по света, прагът от 1,5 градуса, ще бъде достигнат към 2040 г., прогнозира експертна междуправителствена група в доклада, който ще бъде представен официално през октомври.

Ограничаването на затоплянето до не повече от 1,5 градуса ще помогне за намаляването на периодите на екстремни горещини, суша или наводнения, демографската миграция и рисковете от военни конфликти, подчертават авторите.

Това обаче не е достатъчно, за да бъдат опазени от избеляване кораловите рифове заради затоплянето на океаните, нито ще спре топенето на ледовете в Гренландия и западната част на Антарктика, които повишават морското ниво.

С Парижкото споразумение за климата през 2015 близо 200 държави си поставиха за цел да ограничат глобалното повишаване на температурата под 2 градуса с сравнение с доиндустриалната епоха и да полагат още по-амбициозни усилия да я задържат затоплянето до 1,5 градуса. За да се случи това, до 2050 г. използването на слънчевата и вятърната енергия трябва да стане доминиращо над другите енергийни източници, а използването на въглища да спре напълно.

Проектът на експертната група на ООН е изпратен на правителствата и на други експерти тази седмица за коментар.

Текстът може да претърпи промени, заяви говорителят на групата Джонатан Лин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ