"Цената ще полети": Хедж фондовете залагат на завръщането на петрола

Цената ще полети: Хедж фондовете залагат на завръщането на петрола

"Цената ще полети": Хедж фондовете залагат на завръщането на петрола

Хедж фондовете отново започнаха да залагат на поскъпване на петрола, разчитайки на това, че пандемията от коронавирус и пренасочването на фокуса на инвеститорите към околната среда ще имат трайни последствия върху способността на петролните компании да увеличат производството, пише Ройтерс.

Според тях това ограничаване на предлагането ще доведе до повишаване на цените до многогодишен връх – ниво, на което те ще останат поне две години.

Тази прогноза представлява пълен обрат на нагласите на хедж фондовете, които скъсиха акциите на фирмите от сектора на фона на резкия спад на търсенето през 2020 г. Късите позиции на хедж фондовете в сектора са им донесли печалби от 26,8% през миналата година, сочат данни на eVestment.

От ноември насам цената на международния бенчмарк Брент е нараснала с 59% на фона на разпространението на ваксини срещу COVID-19. Американският суров петрол е поскъпнал с около 54% за същия период.

„До лятото ваксините ще бъдат широко разпространени – точно навреме за туристическите пътувания. Смятам, че цената ще полети“, коментира Дейвид Д. Тауил, съосновател на базирания в Ню Йорк хедж фонд Maglan Capital.

Той прогнозира, че петролът сорт Брент ще поскъпне до 70-80 долара за барел до края на 2021 г.

Залозите на хедж фондовете за ръст идват на фона на предупреждението на Международната агенция по енергетика (МАЕ), че скокът в броя на новозаразните с COVID-19 може да се отрази негативно на търсенето на петрол през тази година и да забави икономическо възстановяване. Това от своя страна би означавало, че световното търсене на енергия няма да се възстанови напълно преди 2025 г.

Обикновено производителите на петрол повишават производството, когато цените растат, но пренасочването на фокуса на инвеститорите към зелените технологии държи под натиск петролния сектор.

Добива на петрол в САЩ се очаква да се забави и тази година, като прогнозите са че страната няма да достигне отново рекордното ниво на производство от 12,25 млн. барела на ден, регистрирано през 2019 г., преди 2023 г. През 2020 г. добива в САЩ падна с 6,4% до 11,47 млн. барела на ден.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ