Ивайло Мирчев: В момента няма работещи регулатори в България

Ивайло Мирчев: В момента няма работещи регулатори в България

Дали са 9, 5, трима или един членовете на КЕВР няма значение, въпросът е, че в момента няма работещи регулатори в България. Има хора в КЕВР, които са на определена политическа сила, които защитават определени интереси и това се случва не само в КЕВР, случва се в БЕХ, в Електроенергийния системен оператор, защото става дума за милиарди. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Ивайло Мирчев. 

Припомняме, че само двама кандидати са предложени за нов председател и член на Комисията за енергийно и водно регулиране. За шеф на регулатора се кандидатира Станислав Тодоров от "Продължаваме промяната", който преди дни беше назначен за зам.-министър на енергетиката. Той има юридическо образование и е работил във финансова дирекция на едни от американските ТЕЦ-ове у нас. Според опозицията заради своята биография той не отговаря на изискванията за председател и трябва да бъде отхвърлен. Вторият, предложен от "Има такъв народ", е Благой Голубарев, който е бивш шеф на столичното електроразпределение.

"Не знаем дали това са подходящите кандидати - единият е предложение на "Продължаваме промяната", а другият на "Има такъв народ". Не виждам причина да не ги подкрепим, искаме да видим техните приоритети и тогава ще вземем решение. Станислав Тодоров го познавам много добре и нямам никакви съмнения по отношение на неговите професионални качества", коментира Ивайло Мирчев. 

Той подчерта, че всички засегнати от високите сметки за ток ще бъдат компенсирани. Подготвя се автоматичен механизъм, който да сработва в такива ситуации, в момента в Закона за енергетиката това липсва, поясни Мирчев. 

"Мораториумът не трябва да продължава до края на март, нашите планове бяха до началото на февруари да бъде прекратен, защото мораториумът е лошо решение, ужасно решение. Надявам се промените в Закона за енергетиката да бъдат приети бързо и мораториумът да бъде премахнат бързо. До 1 юли със сигурност няма да има промяна в цената за регулирания пазар", заяви Ивайло Мирчев и отбеляза, че България има достатъчно резерви в енергийната система, за да поддържа цените адекватни. 

Зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика коментира, че "Булгаргаз" дължи доста на българското общество заради около милиард загуба само за миналата година.  "Надявам се най-после Николай Павлов да подаде оставка, за да може да тръгнем по нов път и там. До 1 юли на всяка цена трябва да бъде изградена връзката с Гърция, следим внимателно този въпрос", каза още Мирчев. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ