Москва и Рияд са много близо до споразумение за добива на петрол

Москва и Рияд са много близо до споразумение за добива на петрол

Москва и Рияд са много близо до споразумение за добива на петрол

Москва и Рияд са много, много близо до споразумение за съкращаване на добива на петрол. Това заяви пред Си Ен Би Си ръководителят на Руския суверенен фонд за директни инвестиции (RDIF) Кирил Дмитриев.

„Мисля, че целият пазар разбира, че това споразумение е важно и че то ще донесе много стабилност, важна за пазара стабилност, и че ние сме много близо до него“, добави Дмитриев

Насрочената за днес среща на водещите производители на суровината, обединени във формата ОПЕК+, бе отменена, но според източник на Си Ен Би Си тя най-вероятно ще се проведе в четвъртък.

На въпрос дали Рияд и Москва ще успеят да постигнат някаква сделка до края на седмицата, Дмитриев отговори: „Има положителни нагласи, изглежда, че те са много, много близо.“

Ръководителят на RDIF акцентира върху коментарите на руския президент Владимир Путин от миналата седмица, когато той предложи общо свиване на производството с 10 млн. барела на ден.

„Путин говори за това колко важна е петролна сделка и че Русия е ангажирана с нейното постигане“, каза Дмитриев пред Си Ен Би Си.

Той добави, че Моксва работи с тясно сътрудничество с американските власти и че се надява петролните производители от САЩ да се включат в намаляването на производството.

„Мисля, че Русия, Саудитска Арабия, САЩ и други страни трябва да се намесят, за да стабилизират пазарите и да внесат стабилност в свят, който е на път да се изправи пред най-голямата рецесия в историята“, казва още шефът на RDIF.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ