Петролът поевтиня на фона на локдауна в Шанхай

Петролът поевтиня на фона на локдауна в Шанхай

Цените на петрола се понижиха с в ранната търговия в понеделник на фона на опасенията от по-слабо търсене на гориво в Китай, след като стана ясно, че властите в страната ще въведат локдаун на два етапа във финансов център Шанхай заради ръст на броя на заразените с COVID-19, предаде Ройтерс.

Към 10:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 4,69 долара, или 3,89%, до 116 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 4,99 долара, или 4,38%, до 108,9 долара за барел.

В петък и двата бенчмарка поскъпнаха с по 1,4%, записвайки първи седмичен ръст от три седмици. За седмицата цената на Брента се повиши с 11,8%, а на WTI – с 8,8%.

„Локдаунът на Шанхай предизвика нова разпродажба от разочаровани инвеститори, тъй като те очакваха, че такова блокиране ще бъде избегнато“, каза Казухико Сайто, главен анализатор във Fujitomi Securities.

Китай стартира локдаун на два етапа в 26-милионният мегаполис, като затвори мостове и тунели и ограничи трафика по магистралите. Целта е населението да бъде тествано за COVID-19 в рамките на  девет дни.

Пазарът продължава да следи и ситуацията в Украйна. Анализаторите имат различни оценки за това колко тежко може да бъде засегнат руският износ на петрол от икономическите санкции, наложени на Москва от Съединените щати и техните съюзници. Някои смятат, че 1 милион до 3 милиона барела на ден руски петрол може да не стигне до пазара.

Русия, която нарича действията си в Украйна „специална операция“, е изнасяла по 4,7 милиона барела на ден суров петрол през 2021 г., което я прави вторият по големина износител в света след Саудитска Арабия.

ОПЕК+ досега се противопоставя на призивите от страна на големите потребители за увеличаване на производството. Групата увеличава добива с 400 000 барела на ден всеки месец от август насам, за да премахне постепенно съкращенията на производството, въведени заради пандемията от COVID-19.

„Цените на петрола вероятно ще останат над 100 долара за барел за известно време, тъй като глобалното предлагане ще става все по-ограничено,“, каза Тецу Емори, главен изпълнителен директор на Emori Fund Management.

За да помогнат за облекчаване на ограничените доставки, Съединените щати обмислят друго освобождаване на петрол от Стратегическия петролен резерв (SPR).

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ