Петролът поскъпна на фона на решението на ОПЕК+ да се придържа към увеличението на доставките

Петролът поскъпна на фона на решението на ОПЕК+ да се придържа към увеличението на доставките

Петролът поскъпна на фона на решението на ОПЕК+ да се придържа към увеличението на доставките

 Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък, удължавайки печалбите от по-рано, след като ОПЕК+ заяви, че ще преразгледа допълнителните доставки на следващата си планирана среща, ако вариантът на Омикрон наруши търсенето. Въпреки това цените вървят към шеста поредна седмица на спад, предаде Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 1,26 долара, или 1,81%, до 70,93 долара за барел, след като предходната сесия напредна с 1,2%. Цената на американският лек суров петрол WTI се повиши с 1,30 долара, или 1,95%, до 67,80 долара за барел, следвайки ръст от 1,4% в четвъртък.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), а утре ще има такава и със съюзниците на групата, начело с Русия, известни като формата ОПЕК+, изненадаха пазара в четвъртък с решението си да запазят плановете си за добавяне на доставки от 400 хил. барела петрол на ден към пазара през януари.

Производителите обаче оставиха отворена вратата за бърза промяна на политиката, ако търсенето пострада от мерки за ограничаване на разпространението на варианта Омикрон на коронавируса. Те казаха, че могат да се срещнат отново преди насроченото за 4 януари заседание, ако е необходимо.

Това решение подкрепи цените, тъй като търговците не желаят да залагат срещу групата, пишат анализатори на ANZ Research.

Анализаторът на Wood Mackenzie Ан-Луиз Хитъл каза, че има логика ОПЕК+ да се придържа към политиката си засега, като се има предвид, че все още не е ясно колко леко или тежко ще се окаже влиянието на Омикрон върху пазарите в сравнение с това на предишните варианти.

„Членовете на групата поддържат регулярен контакт и следят отблизо пазарната ситуация“, каза Хитъл.

„В резултат на това те могат да реагират бързо, когато започнем да усещаме по-добре мащаба на въздействието, което вариантът на Омикрон на COVID-19 може да окаже върху глобалната икономика и търсенето“, добави тя.

Пазарът беше разтърсен през цялата седмица от появата на варианта Омикрон и спекулациите, че той може да предизвика нови блокади, да доведе до спад на търсенето на гориво и да подтикне ОПЕК+ да забави увеличаването на производството.

Брентът е на път да завърши седмицата със спад от около 2,6%, докато цената на WTI е надолу с по-малко от 1%. И за двата бенчмарка това ще бъде шеста поредна седмица на понижение.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ