Pycия пpeдлoжи пoвeчe гaз нa Eвpoпa. Aнaлизaтopи cмятaт, чe тoвa няма да се cлyчи

Pycия пpeдлoжи пoвeчe гaз нa Eвpoпa. Aнaлизaтopи cмятaт, чe тoвa няма да се cлyчи

Pycия пpeдлoжи пoвeчe гaз нa Eвpoпa. Aнaлизaтopи cмятaт, чe тoвa няма да се cлyчи

Зимата все още не е дошла, но Европа вече е изправена пред газова криза заради огромното търсене и ограниченото предлагане, довели до рекорден ръст на цените в региона, пише Си Ен Би Си.

Когато в сряда руският президент Владимир Путин предложи да увеличи доставките на газ в Европа, регионалните цени (които са нараснали с над 500% от началото на годината) паднаха и пазарите си поеха глътка въздух.

Пазарните анализатори обаче заподозряха, че предложението за увеличаване на доставките вероятно има за цел да увеличи натиска върху Германия за по-бързо сертифициране на гaзoпpoвoдa „Ceвepeн пoтoĸ 2“. Москва чака одобрение от германският енергиен регулатор Bundesnetzagentur за пускане на газопровода за 11 млрд. долара в експлоатация, като очакванията са, че процесът може да отнеме месеци.

Според експерти предложението на Русия показва нагледно колко уязвима е Европа от способността на Москва да увеличава или намалява доставките на газ.

Въпреки че офертата на Русия временно успокои пазарите, анализаторите отбелязват, че Москва може да не е способна да спази обещанието си за увеличение на доставките.

„Коментарите от Путин изглежда успокоиха пазарите, но големият въпрос е дали тези допълнителни доставки ще зависят от одобрението на „Северен поток 2“, коментира Aдeлин вaн Хаут, анализатор в Есоnоmіѕt Іntеllіgеnсе Unіt

„В момента вътрешният газов пазар в Русия остава стегнат с ниски запаси, докато производството е близо до своя пик. Зимата надвиснала и над Русия, което ограничава капацитета на страната за износ“, добави тя.

„Няма много признаци, че „Газпром“, чиито доставки задоволяват 35% от европейските газови нужди, прави опити за повишаване на доставките за Европа. Малко вероятно е компанията да може да достави повече от 190 млрд. ĸyбичecĸи мeтpa нa Eвpoпa тaзи гoдинa“, казва още Ван Хаут, предупреждавайки, че цените на газа на континента вероятно няма да се понижат значително през 2021 г.

Maйĸ Фyлyд, който е cтapши изcлeдoвaтeл в Охfоrd Іnѕtіtutе fоr Еnеrgу Ѕtudіеѕ, изрази съмнения, че Русия може да достави повече газ за Европа, като посочи, че производството в страната вече е близо до рекордни нива и че тя също е изправена пред високо търсене.

„Миналата зима в Русия беше много студена и руското производство е на рекордно равнище. Търсенето в страната е по-високо както от миналата година, така и от 2019 г. Те също така трябва да запълнят запасите си, които бяха до голяма степен изчерпани заради студеното време. По тази причина е малко вероятно те да доставят повече газ“, добави той.

Изпълнителният директор на Международната енергийна агенция (МАЕ) Фатих Бирол обаче смята, че Русия може да увеличи с 15% доставките на газ за Европа.

„Ако Русия направи това, на което индикира, че е способна, и увеличи доставките за Европа, това ще има успокоителен ефект за пазара. Не казвам, че те ще го направят, но ако искат, имат капацитета за това“, коментира той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ