Сривът в търсенето на петрол оставя ценовата война на втори план

Сривът в търсенето на петрол оставя ценовата война на втори план

Сривът в търсенето на петрол оставя ценовата война на втори план

Представете си как президентът на САЩ Доналд Тръмп сключва сделка със Саудитска Арабия и Русия за намаление на производството на петрол. Представете си как Вашингтон, Москва и Риад предприемат мащабни мерки, свивайки добави си с по един милион барела на ден. Звучи странно, нали? Могат ли обаче тези мерки да окажат реално влияние върху пазар на петрол, питат от Блумбърг.

 Върнете се към реалността и пазара на петрол днес, където търсенето продължава да се свива, докато хората не излизат от къщите си, поставен под карантина или самоизолация, а пътуванията са сведени до минимум. 

„В краткосрочен план търсенето е напълно унищожено“, коментира Анди Хол, един от най-успешните търговци на петрол, който се оттегли от ежедневната търговия през 2017 г. Неговото виждане за пазара е споделяно от множество ръководители на водещи компании в сектора.

След като миналата седмица достигна 18-годишно дъно (в началото на тази седмица продължава да поевтинява), сортът Брент се търгува изключително волатилно, като инвеститорите се опитват да оценят ефекта от решението на ОПЕК+ да увеличи добива на фона на ниското търсене заради кризата с коронавируса. През последните две седмици цената на Брента се предвижва четири пъти с над 10%  в едната или другата посока.

На практика е невъзможно да се прецени с колко точно се е срива потреблението на петрол в световен мащаб, но някой по оценка на някой търговци става въпрос 10 до 20 милиона барела на ден, или една пета от световното потребление.  Само в Калифорния, която бе поставена под карантина през миналата седмица, допринася за 10% от общото търсене на петрол в САЩ и цели 20% от потреблението на самолетно гориво.

Дори и търсенето да се възстанови към средата на годината, 2020 г. продължава да е на път да остане в историята като годината с най-голям спад на потреблението на петрол от средата на 60-те години на миналия век, когато започва да се води статистика. До момента най-голямото свиване на потреблението е отчетено през 1980 г., когато по време на втората петролна криза то спада с 2,6 млн. барела на ден.

Оценките на анализаторите се променят почти ежедневно, тъй като все повече страни по света предприемат по-строги мерки за ограничаване на пандемията от коронавирус. В бележка до своите клиент консултантската фирма FGE предупреди, че търсенето през 2020 г. може да се срине средно с 12 до 20 милиона на ден.

Дори и свиването да е по-скромно, то със сигурност ще засенчи намалението на добива, дискутиран от ОПЕК- преди две седмици, когато Саудитска Арабия не успя да убеди Русия за общо свиване на добива с 1,5 млн. барела на ден. Дори и да бъде намелено производството в Тексас, както съветват някои регулатори в САЩ, това няма да бъде съществена промяна.

„Свиването на добива няма да предотврати безпрецедентното натрупване на запаси през следващите месеци“, коментира анализатора от Goldman Sachs Деймиън Корвалин, като добавя, че цената на петрола най-вероятно ще падне до нива, които ще принудят някои производители да прекратят добива.

Търговците и анализаторите виждат признаци за натрупване на излишъци във всяка част на веригата на доставки на петрол – самолетното гориво остава неизползвано на летищата, фабриките затварят врати, задръстванията по пътищата изчезват по цялата страна – от Сиатъл до Маями, което означава, че по-малко хора използват автомобилите си и съответно търсенето на бензин пада рязко.

На този фон германският авиопревозвач Lufthansa обяви, че ще свие капацитета си с 95% в краткосрочен план, приземявайки 700 от своите 763 самолета.

Най-големите тръбопроводи в САЩ, свързващ  рафинериите по крайбрежието на Мексиканския залив с източния бряг, включително Атланта, Филаделфия и Ню Йорк, намаляват капацитета си с 20% заради липсата на търсене.

„Аргументите, че цените на петрола са твърде ниски не са на адекватни, тъй като това, което се случва на пазара в момента е безпрецедентно“, коментира Амрита Сен, анализатор на петролния пазар в Energy Aspects Ltd.

Единствените позитивни новини идват от Китай, където потреблението бавно започва да се възстановява, след като се срина с близо 20% през февруари, когато Пекин постави под карантина стотици милиони души, за да ограничи разпространението на вируса. Въпреки това търсенето в страната остава на нивото, отчетено през миналата година.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ