„Топлофикация София“ има нужда от 800 млн. евро за основен ремонт

„Топлофикация София“ има нужда от 800 млн. евро за основен ремонт

Столичната "Топлофикация" има нужда от цялостен ремонт, който ще струва около 800 млн. евро. Това показват предварителните оценки в работния доклад на "Блек и Вийч Мениджмънт консултинг", който бе представен на пресконференция днес в Столична община.

Такъв ремонт може да бъде реализиран за 36 месеца.

Според председателя на общинската Комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране Прошко Прошков това е дългосрочно решение на проблемите на столичното топлофикационно дружество. Както е известно „Топлофикация София“ е собственост на Столична община.

Дружеството от години се управлява неефективно, което води до колосални задължения към основния доставчик на суровина – „ Булгаргаз“. Неплатените доставки на газ вече възлизат на близо 1 млрд. лв. Дълговете традиционно се покриват от собственика на „Булгаргаз“ – Българския енергиен холдинг. В противен случай доставите на газ за другите потребители на синьо гориво в България ще бъде компрометирана, тъй като „Топлофикация София“ не погасява своите задължения.  БЕХ се опитва да търси дълговете си от „Топлофикация София“, но към момента това не води до успех и парното продължава да трупа непогасени заеми.

Ръководителят на екипа на "Блек и Вийч Мениджмънт консултинг" Сесил Лорънс, който участва в пресконференцията чрез видеовръзка, отбеляза, че основното оборудване на "Топлофикация София" е изключително остаряло. Това го прави неефективно и има опасност от аварии. Той уточни, че екипът му е видял две централи и 11 малки топлоцентрали. Двете централи работят с котли. Повечето от тях имат проблем с отделяните емисии. Има проблем и с разпределението на енергия. Разпределителната система е остаряла. Въз основа на тези наблюдения е разработен план за подобряването на работата на "Топлофикация София".

Експертите от "Блек и Вийч Мениджмънт консултинг" изтъкват, че на първо място трябва да се обърне внимание на безопасността. На второ място "Топлофикация София" трябва да бъде надежден доставчик за своите клиенти. Освен това е наложително да се работи и за подобряването на ефикасността на централите. Фокус ще бъде поставен и върху намаляването на емисиите на азотен окис и парниковите газове във всяка една от централите. Целта е да се отговори на изписванията и стандартите, заложени от Европейския съюз. Ще се работи и за подобряване на разпределителната мрежа. Технологията, която ще бъде избрана, ще е такава, която в бъдеще ще може да започне да работи и със зелен водород. Планът залага на 20-годишна цел оттук нататък, за да може да се подобри ненадеждността на работата на "Топлофикация София", допълни Лорънс.

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров изтъкна като опасност, че стотици хиляди софиянци може да останат без топлоподаване, което може да доведе до колапс на електропреносната мрежа. От друга страна начинът, по който се произвежда топлинна енергия, води до непрекъснато трупане на дългове, които вече приближават 1 млрд. лева. Това може да доведе до невъзможност да се излезе от това финансово положение.

По време на разговорите с "Блек и Вийч" е станало ясно, че "Топлофикация София" трябва да стане много по-екологично чиста, да може да обслужва клиентите си много по-добре от това, което прави сега, и да бъде печеливша. Александров обърна внимание, че за първи път в историята на "Топлофикация София" се прави план, който е цялостен и ключв за развитието на дружеството до 2050 г., като се вземат предвид всички екологични норми в ЕС. Ако след 2050 г. има още по-стриктни и тежки норми, "Топлофикация София" ще има достатъчно финанси, осигурени от този план, които да позволят да се направи ново подобрение на оборудването.

Целите, които този план поставя, е за по-сигурно и безопасно функциониране, подобряване на надеждността, замяна на оборудването, създаване на финансов капацитет за обслужване на задълженията. Този план взема предвид всички текущи задължения на "Топлофикация София" и дава отговор, че те могат бъдат възстановени. "Това, че ние към момента имаме натрупан дълг към БЕХ, този план взима всичко това предвид и позволява той да бъде върнат във времето", добави Александров. Това ще се случи чрез чувствително подобряване на ефективността, начина, по който се произвежда топлоенергия, както и на по-голямото количество електроенергия.

Зам.-кметът по направление "Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов счита, че броят и мащабите на предизвикателствата на "Топлофикация София" изискват всеобхватна и цялостна програма за капитален ремонт. Той вярва, че предложеният план, включен в приложения доклад, напълно отговаря на това изискване и е напълно постижим. След като бъде одобрен, очакваме, че необходимото планиране ще отнеме приблизително 6 до 9 месеца, а строителството - още 30 месеца.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ