Търсенето на самолетно гориво може никога да не се върне на нивата си преди пандемията

Търсенето на самолетно гориво може никога да не се върне на нивата си преди пандемията

Търсенето на самолетно гориво може никога да не се върне на нивата си преди пандемията

Според Goldman Sachs търсенето на самолетно гориво може никога да не се възстанови до нивата си преди пандемията от коронавирус, информира Си Ен Би Си.

Кризата с COVID-19 доведе до затварянето на границите на редица страни по цял свят, като множество правителства наложиха строги мерки, ограничаващи свободата на движение на своите граждани.

Пандемията нанесе тежък шок на енергийните пазари, като цените на петрола се сринаха до рекордно ниски нива.

Джеф Къри от Goldman Sachs е на мнение, че загубите в петролната индустрия се дължат на ниското търсене в 3 сектора – градския транспорт, промишленото производство и авиацията.

Търсенето при първите два ще се възстанови сравнително бързо след пандемията, но според Къри търсенето в авиацията е „най-слабо“.

„Засега смятаме, че когато ситуацията се нормализира в световен мащаб, търсенето, свързано с пътуванията за почивка ще се завърне. Вярваме обаче, че голяма част от търсенето на самолетно гориво, свързано с бизнес пътуванията, просто щ бъде изгубено. Според нашите изчисления загубите от това ще бъдат в размер на 2 до 3 млн. барела на ден“, казва Къри.

От Goldman Sachs очакват търсенето на петрол да падне до 94 млн. барела на ден през 2020 г. от 100 млн. барела на ден през 2019 г. Според тях търсенето ще се повиши до 99 млн. барела на ден през 2021 г.

От инвестиционната банка очакват търсенето на петрол да се върне на нивата си от преди кризата най-рано през третото тримесечие на 2022 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ