България на второ място по приключените разследвания на ОЛАФ през 2020 г.

България на второ място по приключените разследвания на ОЛАФ през 2020 г.

България на второ място по приключените разследвания на ОЛАФ през 2020 г.

България на второ място в ЕС по брой на случаите, разгледани и приключени от Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ). Броят на започналите разследвания за злоупотреби у нас е 8, колкото са и в Унгария и Румъния. Най-много случаи са били разследвани в Италия – 13. Това показва доклад на ОЛАФ за дейността през 2020 г.

У нас 7 от всички 8 случая са приключили с изписани препоръки от страна на ОЛАФ.

Докладът показва още, че в по-широкия период между 2016 и 2020 г. българските власти са взели отношение по само 4 от общо 12 препоръки, отправени от ОЛАФ по засечени злоупотреби у нас. При това от тези 4 случая има само 1 повдигнато обвинение. За 4 годишния период най-много повдигнати обвинения има в Италия - 10, от общо 29 препоръки, направени след разследвания на ОЛАФ.

Общият брой на засечените от ОЛАФ нередности във връзка с усвояването на Европейски структурни и инвестиционни фондове и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони в периода 2016 г. – 2020 г. е 1275, които имат финансово отражение на 2,2% от всички средства. Трябва да се има предвид, че тези нередности са както свързани със злоупотреби, така и такива, които не са свързани със злоупотреба.

В съседна Румъния за същия период общият брой на нередностите е 4327, които имат отношение по 3,4% от средствата.  

Най-много нередности са отчетени в Испания (5681), които имат отношение по 1,9% от средствата. Най-голям дял от средствата е засегнат от нередности в Словакия – 19%, като там техният брой е 1281.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ