Борисов: Кристалина Георгиева е най-подходящият кандидат за ЕК. Но, няма достатъчно подкрепа

Борисов: Кристалина Георгиева е най-подходящият кандидат за ЕК. Но, няма достатъчно подкрепа

Борисов: Кристалина Георгиева е най-подходящият кандидат за ЕК. Но, няма достатъчно подкрепа

Кристалина Георгиева е изключително добре подготвена, въпросът е, че трябва да се намерят достатъчно гласове да я подкрепят. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на третия ден от заседанието на извънредния Европейски съвет, предаде БТА.

В отговор на въпрос за възможността Георгиева да бъде назначена за председател на Европейския съвет премиерът посочи, че Георгиева има подкрепата на няколко държави, както и неговата подкрепа. Би било изключително престижно за България да заеме този пост, но поне сутринта няколко от колегите изразиха обратното мнение, уточни Борисов.

Много от колегите бяха против Кристалина за това, че е напуснала навремето поста (зам.-председател на Европейската комисия - бел. кор.). Иначе безспорно по-подходящ кандидат за ЕК от нея няма - с опит, знания, умения, възможности, допълни той.

Премиерът съобщи, че е предложил своя хърватски колега Андрей Пленкович за председател на ЕК. Той посочи, че тези дни не е чувал името на Мишел Барние в съвещанията за заемането на същата длъжност.

Дотук всички сме чули за кое няма начин. До този момент знаем срещу кои сме против, а това е към всички. Да се надяваме, че днес ще намерим към кого да се обединим и към кои постове. Вече достатъчно ни се подиграват, така че да се надяваме, че днес ще има някакво решение, добави премиерът.

Борисов отново посочи, че Европейската народна партия следва да излъчи следващия председател на ЕК като победител в изборите за евродепутати. В същото време сами не можем да вземем нито един пост, без да се намери вариант, затова има десетки варианти, поясни министър-председателят.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ