ЕК облекчи ограниченията за търговия със свинско месо в почти цяла България

ЕК облекчи ограниченията за търговия със свинско месо в почти цяла България

Европейската комисия (ЕК) облекчи ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо, наложени поради разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), за цялата територия на България, с изключение на няколко общини в четирите области – Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Варна, това съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Промяната е в сила от 19 март 2022 година, съгласно изменение на приложение I към Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/605 за определяне на специални мерки за контрол във връзка с АЧС.

Разхлабването на режима стана възможно, благодарение на ефективността на мерките за контрол на болестта АЧС при домашни свине в България, посочват от БАБХ.

В ограничителни зони III остават землищата на общините Сандански, Струмяни и Петрич в област Благоевград; в област Пазарджик – общините Пазарджик, Панагюрище, Лесичево, Септември и Стрелча; в област Пловдив – общините Пловдив, Хисар, Съединение, Марица и Родопи, а в област Варна – общините Бяла и Долни Чифлик.

Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите региони продължава.

България стриктно спазва Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/605, в който са разписани правилата за търговия с живи свине, свинско месо и продукти от свинско месо от държави, констатирали и докладвали случаи на АЧС при домашни и диви свине. Целта на регионализирането и въведените ограничения в териториите от Част III е да се предотврати разпространението на АЧС и да се защити единният пазар и международната търговия на ЕС, допълват от агенцията.

С новото регионализиране от Част III в Част II свиневъдите от тези области могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване на свинско месо и продуктите от него, произведени от местните ферми, в ЕС.

 Българска агенция по безопасност на храните напомня, че АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Как експеримент с оптични влакна може да спаси застрашените косатки?
Учени откриха иновативна формула, която лекува анемията без да води до стомашен дискомфорт
На днешната дата, 22 октомври. Рождениците днес
Застаряването на населението се задълбочава: 24% от хората у нас са над 65 години
Как да се сдобиете с всичко, което поискате
Лидерство и изкуството да задаваш въпроси
Инвестиция отвъд числата - или когато качеството е по-важно от количеството
Христо Иванов пред президента: Носителят на третия мандат ще трябва да бъде посредник