ЕК одобри френската държавна помощ от 7 млрд. евро за Air France

ЕК одобри френската държавна помощ от 7 млрд. евро за Air France

ЕК одобри френската държавна помощ от 7 млрд. евро за Air France

Европейската комисия разреши на Франция да окаже подкрепа от 7 милиарда евро на Air France за преодоляването на последиците от кризата с коронавируса, информира Франс прес. 

"Авиационната индустрия е важна по отношение на работните места и възможността за свързване. В контекста на пандемията от коронавирус, Air France също така играе съществена роля за репатрирането на граждани и за превоз на медицинско оборудване. Гаранцията и акционерният заем от 7 млрд. евро, предоставени от Франция, ще осигурят на Air France ликвидността, от която спешно се нуждае, за да се противопостави на последиците от пандемията от коронавирус", казва в съобщение еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер. 

От Комисията посочват, че помощта ще бъде под формата на държавна гаранция за заеми и подчинен акционерен заем за компанията от френската държава. Френското и нидерландското правителство притежават близо 14% от групата Air France-KLM, която беше създадена от сливането през 2004 г. между двата национални превозвача.

Преди дни Нидерландия също заяви, че ще предостави на партньорската авиокомпания на Air France - холандския флагман превозвач KLM - до 4 млрд. евро държавна помощ.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ