ЕК разреши издаването на сертификати след антигенен тест

ЕК разреши издаването на сертификати след антигенен тест

ЕК разреши издаването на сертификати след антигенен тест

От 22 февруари в ЕС става възможно издаването на COVID сертификати на база антигенно изследване. С промяната ще бъде улеснено издаването на документи на хората, чието заразяване е установено само по този начин, съобщават от Европейската комисия. 

От там уточняват, че досега сертификати за заразени (и преболедували) са се издавали само при потвърждение на състоянието с PCR-тест. Занапред данните от бързите антигенни изследвания ще бъдат приравнени с PCR, когато са направени в лаборатория и са от производител, включен в съответните списъци на ЕС, предава БТА.

Ще се признават със задна дата данните от антигенни изследвания, направени след 1 октомври миналата година. ЕК уточнява, че решението е свързано с оценката на учените и цели облекчаване на системата за изследвания, натоварена от повишения брой заразени заради разпространението на щама "Омикрон" на вируса на COVID-19.

Сертификатите на ЕС са предназначени за пътувания в Общността и притежателите на валиден документ следва да не бъдат подлагани на допълнителни изисквания за преминаване на границите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ