Експерти припомнят: 120 км/ч е максимално разрешената скорост в Гърция

Експерти припомнят: 120 км/ч е максимално разрешената скорост в Гърция

Експерти припомнят: 120 км/ч е максимално разрешената скорост в Гърция

В разгара на лятото хиляди българи са на път в Гърция. От началото на юли в южната ни съседка има по-строги санкции за нарушения на пътя, предаде bTV. Някои от предвидените глоби дори са заменени със затвор.

По гръцките пътища правилата са ясни – задължителен колан, дисциплина на пътя и спазване на ограниченията на скоростта. Но има и други малко познати правила. "Трябва да се знае от нашите шофьори, че в Гърция, на кръговите кръстовища, който влиза в кръга е с предимство, а при нас е обратно. И това не се урегулира със знаци", подчерта Стойчо Точев е от село Кулата, който всяка седмица поне по веднъж излиза зад граница.

Максималната скорост по магистралите е 120 км/ч, а полицейските проверки са стриктни.

"Там камерите са по друг начин. Застава един полицай, където не се вижда, той е далече от колата, прави снимки с камерата и примерно след 500 метра е полицейската кола и ги събира, може да са 10 коли да ги събере наведнъж, където ги е снимала камерата, и може да чакат един час да им напишат акта. Прошка няма, няма подкупи и да не се опитва никой да дава подкупи, че може да се стигне и до затвор", съветва още мъжът от Кулата.

Ако пътувате с включен антирадар, глобата е 2000 евро, но е забранено даже и да носите такова устройство. Ако го открият някъде в колата, санкцията е 300 евро, припомня още bTV.

Забранено е и носенето на нож с размер на острието повече от 12 см. Ако властите открият у вас такъв, арестът ви е сигурен. Също и шофирането с джапанки, със сандали може.

В новия Наказателен кодекс на Гърция санкциите са много строги – ако раните човек в катастрофа, може да влезете в затвор за 10 години, ако увредите чуждо имущество – за 3 г., а ако ви хванат пиян или дрогиран, ви чака най-малко година зад решетките. Пушене в колата може също да ви донесе парична глоба, ако в автомобила има дете.

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи нашите „джигити” на пътя стават едни "хрисим агънца", когато преминат границата с Гърция – започват да спазват всички правила и ограничения. "Основната причина за това е неизбежността на наказанието в Гърция – актове се пишат на момента и на момента се свалят регистрационните номера", уточни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ