ЕП ще призове за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка за България

ЕП ще призове за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка за България

ЕП ще призове за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка за България

Европейският парламент ще обсъди днес въведените от Европейската комисия годишни доклади за върховенството на закона в ЕС, сочи програмата на заседанието на евродепутатите в Брюксел. Предвижда се утре ЕП да гласува призив за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. 

Евродепутатите вече призоваха новото общоевропейско наблюдение над законността да замени механизма за двете страни. През 2019 г. ЕК предложи механизмът за България да отпадне, но все още не е взето необходимото за това решение от Съвета на ЕС. По-рано този месец комисията представи нов доклад за Румъния. 

В подготвеното становище се предвижда ЕП да призове комисията занапред да поставя ясни задачи на държавите по отношение на върховенството на правото с точни срокове за изпълнение и показатели за наблюдение. Отчита се, че няколко държави от ЕС отстъпват в международните класации за свобода на печата и при тях се наблюдава нарастване на насилието срещу журналисти. 

Утре евродепутатите ще обсъдят работата на Европейската прокуратура и необходимостта от попълване на свободните бройки в състава на новата институция. По данни на прокуратурата на ЕС все още свои представители не са излъчили Финландия и Словения, като разговорите с Хелзинки са напреднали. Данните показват, че все още не са започнали работа прокурорите на Австрия, Кипър, Гърция и Люксембург. Няколко държави, сред които и България, не са запълнили квотата си и се очаква да представят допълнителни кандидати. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ