ЕС е подготвен за частично прекъсване на доставките на руски газ

ЕС е подготвен за частично прекъсване на доставките на руски газ

ЕС е подготвен за частично прекъсване на доставките на руски газ

Европейският съюз ще бъде в състояние да се справи с частично прекъсване на вноса на природен газ от Русия, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Нейният коментар идва на фона на напрежението между Украйна и Русия, което поради опасения от прекъсване на потоците от руски газ към Европа и накара ЕС да преразгледа кризисните си планове и да потърси алтернативни източници на доставки.

„Нашите модели показват, че при частично прекъсване или по-нататъшно намаляване на доставките на газ от „Газпром“, ние сме по-скоро в безопасност“, коментира Фон дер Лайен пред журналисти в Страсбург.

Русия доставя около 40% от природния газ в Европа. Цените на суровината нараснаха значително в Европа на фона на ограничените доставки и голямото търсене в икономиките, които се възстановяват от пандемията от COVID-19.

От ЕС са говорили с представители със САЩ, Катар, Египет, Азербайджан, Нигерия и Южна Корея за увеличаване на доставките на газ и втечнен газ (LNG), било то чрез допълнителни превози, или чрез договорни суапове.

„Разговаряхме с големите доставчици на LNG, за да разберем дали можем да направим суапове в полза на ЕС“, коментира Фон дер Лайен, като добави, че Япония е изразила готовност за подобна размяна. „Сега тези усилия се отплащат“.

Миналата седмица Япония съобщи, че ще пренасочи няколко танкера с втечнен газ към Европа по искане на ЕС и САЩ. През януари вносът на LNG в Европа достигна рекордните 11 млрд. куб. метра, като кколо половината от количеството идва от САЩ.

Потенциалното краткосрочно въздействие при нарушаване на доставките на руски природен газ се смекчава от това, че наближава пролетния сезон, когато потреблението на газ за отопление намалява. В момента газохранилищата в Европа са запълнени до 34% от капацитета си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ