Очакват разтърсваща дезинформация преди европейските избори

Очакват разтърсваща дезинформация преди европейските избори

Очакват разтърсваща дезинформация преди европейските избори

Рискът от външна намеса в кампанията преди евроизборите все по-силно тревожи Европа. Франция дори предупреждава за възможни манипулации и руско влияние, предаде bTV. Три месеца преди изборите, френските медии подробно анализират как "Русия иска да повлияе на резултата". Във Френското външно министерство, усилено се говори за политически и кибершпионаж, дезинформация, фалшиви новини и неофициално се признава, че евроизборите през май вероятно ще бъдат разтърсващи.

3 май 2017г. Минути преди финалния дебат за президентските избори във Франция, в уебпространството се появява новина за скрита банкова сметка на Еманюел Макрон. След няколко часа става ясно, че източник е платформа, близка до американската крайна десница. Новината минава през Русия и после достига до Франция.

„Добри са много тези хакери и супер организирани. Ако една информация ви показва нещо, което си мислите, че е възможно, дори и да допускате, че е фалшива новина, вие ще ѝ повярвате”, твърди Аксел Тесендие, бивш съветник на Еманюел Макрон. Първият риск за евроизборите е за директна пиратска намеса в страните, в които се гласува онлайн. Вторият риск идва от фалшивите новини. Брюксел разчита на добрата воля на платформи като Facebook или Google.

Според Мина Андреева, говорител на Европейската комисия, за момента не трябва да се спекулира със специални мерки. Стратегията ни за решаване на проблема не е такава, посочва Анреева.

Рискът от външна намеса е по-висок от когато и да било, признават обаче и неофициално експерти в Брюксел. В столицата на Европа има и специализирано звено, което се бори с дезинформацията, в което работят 15 души. Само са сравнение в така наречения от медиите "завод за тролове" в Санкт Петербург те са над 800.

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ