ЕС задейства блокиращ регламент, защитаващ европейските компании в Иран

ЕС задейства блокиращ регламент, защитаващ европейските компании в Иран

ЕС задейства блокиращ регламент, защитаващ европейските компании в Иран

ЕС ще активира от утре, 7 август, блокиращия регламент, с който ще защити европейските компании от санкциите на САЩ срещу Иран, заяви днес на брифинг в Брюксел говорителката на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от ТАСС.

Утре сутрин в сила влиза обновеният блокиращ регламент на ЕС, който ще защити европейските компании, развиващи дейност в Иран, от последиците на екстериториалните санкции, каза тя.

Блокиращият регламент влиза в сила в 06:00 часа брюкселско време (07:00 часа българско време), предаде БТА.

По думите й регламентът дава възможност на европейските компании да компенсират щетите от изпълнението на санкциите от лицата, по чиято вина те са настъпили.

Регламентът също така обявява за юридически недействителни на територията на ЕС всички решения на чуждестранни съдилища в подкрепа на санкциите, допълни тя.

Мина Андреева уточни, че регламентът забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ, с изключение на случаите, в които това става със специалното разрешение на Европейската комисия. Тя допълни, че такова разрешение може да има, ако неизпълнението на санкциите може да нанесе сериозни щети на интересите на европейски компании или на целия ЕС.

Евросъюзът обяви днес, че "дълбоко съжалява за санкциите, които САЩ налагат на Иран, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли страната си от ядреното споразумение, постигнато през 2015 година, предаде Франс прес.

В изявление на шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини и на външните министри на Великобритания, Германия и Франция се посочва, че Евросъюзът ще работи за това да останат отворени "ефективни финансови канали с Иран".

Дълбоко съжаляваме, че САЩ връщат санкциите след оттеглянето си от Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД), се посочва в изявлението.

Решени сме да защитим европейските икономически субекти, които развиват легитимен бизнес в Иран, се подчертава в документа.

По тази причина обновеният европейски блокиращ регламент влиза в сила на 7 август, за да защити компаниите от ЕС, които развиват законен бизнес с Иран от последиците на американските екстериториални санкции, се допълва в изявлението.

Блокиращият регламент е създаден през 1996 година, за да се заобиколи ембаргото срещу Куба, но така и не е използван на практика. Той трябваше да се разшири и измени, за да може да се прилага в случая с Иран.

Целта на регламента е да се противодейства на факта, че американските санкции важат за всички физически и юридически лица по света съгласно принципа на екстериториалност на американското право. Много европейски фирми като петролната компания Тотал (Total) решиха да се изтеглят от Иран, ако за тях не се направи изключение от американските санкции.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ