Еврогрупата избира ирландеца Донъхоу за свой нов председател

Еврогрупата избира ирландеца Донъхоу за свой нов председател

Еврогрупата избира ирландеца Донъхоу за свой нов председател

Финансовите министри от еврозоната, известни като Еврогрупа, избраха след тайно гласуване финансовия министър на Ирландия Паскал Донъхоу за свой нов председател, съобщи Ройтерс, цитиран от БНР.

Донъхоу спечели във втория тур на гласуването, в който ирландският финансов министър се изправи срещу Пиер Граменя от Люксембург и Надя Калвиньо от Испания. 

Той ще поеме поста от напускащия на 13 юли досегашен председател на Еврогрупата Мариу Сентену. Неговият мандат ще бъде две години и половина и ще приключи в края на 2022 г.

"За мен е голяма чест да бъда избран за нов председател на Еврогрупата. Очаквам с нетърпение да работя с всички мои колеги от Еврогрупа през следващите години, за да осигуря справедливо възстановяване за всички страни членки, като посрещнем с решителност предстоящите предизвикателствата", написа Донъхоу в Туитър.

"Като председател ще се стремя да изградя мостове между всички членове на еврозоната и да се ангажирам активно с всички държави членки, за да гарантираме, че имаме базиран на консенсуса подход за възстановяване на нашите икономики и на нашите общества“, посочва Донъхоу в изявление след неговия избор.

Той отбеляза, че неговият непосредствен приоритет ще бъде "да се очертае общ път напред към изграждането на европейско възстановяване, укрепване на икономиката на еврозоната и насърчаване на устойчив и инклузивен растеж за държавите членки и техните граждани“. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ