ЕК: Всяко терористично съобщение в интернет да бъде премахвано до час!

ЕК: Всяко терористично съобщение в интернет да бъде премахвано до час!

ЕК: Всяко терористично съобщение в интернет да бъде премахвано до час!

Европейската комисия ще предложи въвеждане на задължение доставчиците на услуги в интернет да премахват терористично съдържание в срок до един час. Според ЕК първите 60 минути от появата на подобно съдържание са времето, в което се нанасят най-големите щети.

Всички интернет платформи, които желаят да предлагат услугите си в ЕС, ще трябва да се съобразяват с новото законодателство, пояснява ЕК. Ще бъдат въведени "надеждни предпазни механизми за закрила на свободата на словото в интернет", които да помагат да се премахва единствено терористично съдържание, гласи съобщение на институцията.

Пояснява се, че само през януари тази година в мрежата са били разпространени близо 700 нови пропагандни материала на терористите от "Ислямска държава". Досега ЕК работи на доброволни начала с онлайн платформи, държави от ЕС и Европол за ограничаване на терористичното съдържание онлайн, предаде БТА. През март комисията препоръча дружествата и държавите да предприемат действия, но се отчита, че постиженията са недостатъчни. 

Ако предложението на ЕК бъде прието, националните власти ще издават нареждане за сваляне на дадено съдържание. Въвежда се ясно определение за терористичното съдържание - материал, който подбужда към или пропагандира извършването на терористични действия, популяризира дейностите на терористична група или предоставя насоки за техниките за извършване на терористични нападения. От доставчиците на интернет услуги ще се изисква да предприемат мерки за по-добра защита от злоупотреби.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ