Еврокомисията: Ще е жалко, ако търговското споразумение с Канада бъде изоставено

Еврокомисията: Ще е жалко, ако търговското споразумение с Канада бъде изоставено

Еврокомисията: Ще е жалко, ако търговското споразумение с Канада бъде изоставено

Ще бъде жалко, ако споразумението ЕС-Канада бъде изоставено, ако се каже, че повече търговия не ни е необходима. Това заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, цитиран от кореспондент на БТА в Брюксел..

„Предложихме споразумението да бъде одобрено по смесена процедура - от институциите на ЕС и от националните власти, защото няколко европейски държави настояваха за това. Сега обаче една държава и по-точно регион в една от държавите в ЕС се противопоставя на постигането на решение”, поясни Катайнен.

„Мнозинството в Съвета на ЕС вчера изрази подкрепа за споразумението, защото се вижда, че то ще спомогне за разкриването на работни места и за повишаване на общественото благосъстояние”, добави той.

Катайнен цитира председателя на ЕК, Жан-Клод Юнкер, според когото споразумението с Канада е възможно най-съвременно и прозрачно. Много е важно да го прокараме, нашите служби работят много усилено за постигането на напредък. „Почти всички в ЕС подкрепят споразумението, трябва да се опитаме да постигнем решение, все още вярвам, че това е възможно”, заяви Катайнен.

Засега Белгия блокира подписването на споразумението заради съпротивата на регионалните власти в провинция Валония, а България и Румъния не са оттеглили резервите си в очакване договорката с канадското правителство за отпадането на визите за техните граждани да залегне в писмен документ.

Пробив се очаква на заседанието на Европейския съвет в Брюксел в петък, като в противен случай е възможно насроченото за 27 октомври подписване на споразумението да бъде отменено.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ