Европейската комисия предлага да се ограничат пътуванията до ЕС за 30 дни

Европейската комисия предлага да се ограничат пътуванията до ЕС за 30 дни

Европейската комисия предлага да се ограничат пътуванията до ЕС за 30 дни

Председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен предложи да бъдат ограничени "несъществените" пътувания до страните членки на Европейския съюз за 30 дни в свое изявление в Twitter.

"Европейският съюз и други части на света са изправени пред здравна криза, заради коронавируса. Системата на здравеопазването е под голям натистк. В тази връзка страните членки са предприели редица мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса COVID-19. Те са ефективни само, когато са координирани", обясни тя.

По думите ѝ трябва да се следват две направления. "От една страна трябва да се предпазват хората и здравето им, но в същото време трябва да сме сигурни, че поддържаме търговията и свободното придвижване на стоки. Важно е да поддържаме сектора на мобилността, за да гарантираме наличието на икономика".

"Предлагаме обособяването на "зелени ленти", които да дават предимство на важни средства за транспорт, които доставят медицински изделия, храни и стоки от първа необходимост", обясни тя. 

Освен това ще се позволи на бизнеса достъп до ликвидност за идващите месеци.

Във връзка със здравето на хората, тя заяви, че колкото по-малко се пътува, толкова по-лесно е да овладеем разпространението на вируса.

"В тази връзка предложих на страните от G7 временно ограничение на "незначителните" полети до ЕС за първоначален период от 30 дни, който може да бъде удължен впоследствие. Изключения ще бъдат дългогодишни членове на ЕС, семейства на хора от ЕС, дипломати, лекари, учени, хора, превозващи стоки".

И отново заяви, че е важно да се поддържа свободното придвижване на стоки и наличието на търговия.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ