Фон дер Лайен отстъпи - преименува спорния ресор "Защита на европейския начин на живот"

 Фон дер Лайен отстъпи - преименува спорния ресор Защита на европейския начин на живот

Фон дер Лайен отстъпи - преименува спорния ресор "Защита на европейския начин на живот"

Постигнати са отстъпки по исканията за промяна на наименованието и разпределението на задачите в новата Европейска комисия, обяви групата на социалистите в Европейския парламент. Спорният момент, който на практика европейските социалисти отчитат като първа своя победа в бъдещата ЕК бе наименованието на един от новите ресори -  "Защита на европейския начин на живот"

Авторът на ресора и името му, вовоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен е приела да промени названието и така то вече ще бъде "Опазване на европейския начин на живот".  Ресорът ще бъде отговорност на бъдещия гръцки еврокомисар Маргаритис Схинас. Още няколко редакции по сформирането на бъдещата ЕК и разпределението на отговорностите в нея са факт.

Еврокомисарят от Люксембург Никола Шмит (Партия на европейските социалисти, ПЕС) ще получи разширени правомощия и ще отговаря не само за заетостта, а и за социалните права. Въвежда се незначителна промяна в наименованието на отговорностите на литовския еврокомисар за околната среда Виргиниюс Синкявичюс.

Италианският комисар Паоло Джентилони (ПЕС) ще получи правото да съгласува всички действия на останалите си колеги в ЕК по изпълнението на целите на ООН за развитие. За да бъде справедлив, икономическият преход трябва да бъде наблюдаван не само чрез ръста на макроикономическо равнище, а и с отчитането на личното благосъстояние и усилията за опазване на околната среда, пояснява председателят на групата на социалистите в ЕП Ираче Гарсия.

Говорител на Фон дер Лайен направи днес специалното уточнение, че винаги са възможни допълнения в отговорностите на еврокомисарите. Той добави, че Фон дер Лайен все още се надява новата комисия да успее да встъпи в длъжност на 1 декември. Фон дер Лайен е уверена, че след насрочените за утре изслушвания пред ЕП, новите кандидати за еврокомисари от Унгария, Румъния и Франция ще получат подкрепа. Колкото до Великобритания, досега няма отговор на нито едно от двете писма на Фон дер Лайен до Лондон с искане за издигане на британски кандидат за еврокомисар, уточни говорителят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ