Германският конституционен съд може да спъне пандемичната програма на ЕЦБ

Германският конституционен съд може да спъне пандемичната програма на ЕЦБ

Германският конституционен съд може да спъне пандемичната програма на ЕЦБ

Притежателите на европейски дългови ценни книжа очакват с нетърпение решението на германски съд, което може да повлияе на начина, по който Европейската централна банка ще отговори на икономическата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19, пише Си Ен Би Си.

Базираният в Карлсруе Федералният конституционен съд на Германия ще се произнесе във вторник по въпроса дали създадената през 2015 г. програмата на ЕЦБ за изкупуване на активи, в рамките на която финансовата институция изкупува държавни облигации от страните в Еврозоната, е законна според германското законодателство.  

Анализаторите не очакват съдът да я обяви за незаконна, но неговото решение може да ограничи полето на действие на ЕЦБ.

„Трябва да наблюдаваме внимателно за риска съдът да постави условия пред изкупуването на държавни облигации от страна на ЕЦБ, които биха затруднили гъвкавото и ефективното използване на тези инструменти на банката:“, коментира Холгер Шмидинг, главен икономист на Berenberg Bank.

Какъв е залогът?

Когато ЕЦБ започна програмата си за изкупуване на държавни ценни книжа през 2015 г, целта беше да лихвите по заемите да се задържат на сравнително ниски нива в цялата Еврозоната. Програмата обаче носи със себе си определени условия. От нея можеше да се възполват само страни  от добър инвестиционен рейтинг, а размера на подкрепата бе обвързан с размера на икономиката на всяка една от страните членки на Еврозоната.

Станалата известна като програма количествени облекчения (Quantitative easing – QE) приключи през 2018 г. и бе рестартирана през ноември 2019 г.

Пандемията от коронавирус обаче накара ЕЦБ да предприеме още по-смел подход. През март финансовата институция обяви Пандемичната програма за спешни покупки (Pandemic Emergency Purchase Program - PEPP) за изкупване на облигации в размер на 750 милиарда евро, като този пакет е в допълнение към ценните книжа за 20 млрд. евро, които банката изкупува всеки месец от ноември насам.

Разликата е, че условията при PEPP са значително по-малко, което обаче прави програмата по-уязвима пред съда.

Например, гръцкият държавен дълг, който не може да бъде изкупуван по QE заради ниския си рейтинг, може да бъде изкупуван при пандемичната програма. Това обаче означава, че ако германският съд наложи ограничения върху оригиналната програма, те може да се пренесат и върху PEPP.

Според Шмидинг ако германският съд наложи значителни ограничения върху програмата за количествени облечения на ЕЦБ, той веднага може да насочи вниманието и и към PEPP.

Освен това, макар че PEPP взима предвид размера на икономиките на Еврозоната, подобно на QE, той е създаден по такъв начин, че ЕЦБ да може да изкупува повече италиански и испански облигации, отколкото например холандски, за да бъдат подкрепени най-засегнатите икономики. Това също може да се окаже проблем в съда. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ