Ги Верхофщад: Виктор Орбан иска да унищожи Европа

Ги Верхофщад: Виктор Орбан иска да унищожи Европа

Лидерът на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в ЕС Ги Верхофщад каза, че премиерът на Унгария Виктор Орбан се опитва да унищожи Европа, съобщава Еuronews. "Първо си взе парите, а сега иска да унищожи Европа", заяви Верховщад.

Европейските консерватори предупредиха унгарския премиер и неговата дясна партия "Фидес"  да зачитат демокрацията и върховенството на закона. В противен случай партията му може да бъде изхвърлена от състава на Европейската народна партия (ЕНП) - най-голямото политическо обединение в ЕС, пише Deutsche Welle.

На годишния си конгрес в Хелзинки дясноцентристката ЕНП прие специална резолюция, с която иска от Унгария да зачита ценностите и свободите, на които се основава ЕС, и заявява, че те са изложени на сериозна заплаха. В резолюцията не се споменава изрично Будапеща, но представители на ЕНП, в чийто състав влиза и Християндемократическият съюз на германската канцлерка Ангела Меркел, заяви, че тя има за цел да изпрати послание към Орбан и "Фидес", пише БТА.

"Популисткият и националистки екстремизъм, дезинформацията, дискриминацията и заплахите срещу върховенството на закона са най-голямата заплаха срещу свободата и демокрацията в Европа от вдигането на Желязната завеса", се казва в резолюцията. "Подчертаваме, че ЕС е основан на ценностите на уважение към човешкото достойнство, свобода, демокрация и върховенство на закона" и се призовават всички членове на ЕНП да спазват, уважават и подкрепят тези принципи.

Орбан разтревожи някои законодатели на ЕНП, като предприе твърда линия срещу имиграцията, посочва Deutsche Welle. Примерътму бе последван и други източноевропейски държави, включително Полша, пише още изданието. През септември европейските депутати гласуваха да започнат разследване, дали Унгария ще успее да поддържа демократичните ценности. Процесът може да доведе до санкции срещу унгарското правителство.

Позицията на партия на "Фидес", доведе до разединение в редиците на ЕНП. Манфред Вебер от Баварския християнсоциален съюз подкрепя Орбан и "Фидес", докато Александър Щуб, бивш министър-председател на Финландия, призова за сваляне на "Фидес" от обединението, ако Орбан не подпише резолюцията.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че ценностите на блока са свещени, независимо към коя партия принадлежи премиерът "и дали това е в Унгария, Румъния, Полша, Малта, Гърция или Италия". През последната година тези шест страни бяха обвинени в неспазване на ценностите на ЕС, припомня Reuters.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ