Гърция въвежда по-строги мерки за шофьорите нарушители

Гърция въвежда по-строги мерки за шофьорите нарушители

В Гърция се въвеждат по-строги мерки за некоректните шофьори, предаде БНТ. Много от българите, решили да почиват в южната ни съседка все още не са запознати с промените в наказателния кодекс на страната.

Голяма част почиващите в Гърция предпочитат да пътуват с личен автомобил, а не с организиран превоз от туристическите агенции. Все по-често туристите търсят къщи или апартаменти под наем, където цените за пет нощувки за един човек са много по-ниски от тези в хотелите, които предлагат и изхранване. Голяма част от туристическите агенции предлагат и еднодневни плажове в Гърция, като цените варират около 40 лв.

Девет ленти за проверка на моторни превозни средства ще работят този уикенд на гранично пропускателния пункт "Кулата - Промахон". Статистиката показва, че само за една година броят на гражданите на трети страни, преминаващи през него се е увеличил с 20%. Най-сериозен е ръстът при украинците и румънците. От "Кулата" напомнят, че през тях преминават най-много тежкотоварни камиони.

За какво още трябва да внимават шофьорите 

Една от промените, които влизат в сила от 1 юли в Гърция е, че се предвиждат до 3 години лишаване от свобода за шофьорите, които управляват автомобилите си след употребата на алкохол. Такава е и санкцията, която се предвижда за водачите, които навлизат в насрещната лента за движение, шофират върху площадни пространства или тротоари. 

До 10 г. лишаване от свобода се предвижда за причиняването на тежка телесна повреда, както и за причиняването на смърт на повече от един човек на пътя. Затова може да има дори затвор доживот.

Това, което касае българите, пътуващи към страната, е че на влизане в Гърция от България родителите с деца трябва да носят декларация, когато единият родител отсъства. Те трябва да носят готово ксерокопие на декларацията и оригинала ѝ, за да не се бавят на граничния пункт за ксерокопиране на място. 

Най-интензивно е движението към Гърция в събота и неделя, въпреки че този сезон на "Кулата" се наблюдава завишение на трафика и от четвъртък-петък. Продължава до понеделник дори, когато има движение освен на български, и на други граждани. 

За момента българските граждани плащат тол такса в посока Солун, която е 2,40 евро за автомобил. Предвиждаше се от 1 юли увеличение на цените на тол таксите в Гърция, като се очакваше те да се покачат с до 30 цента за леките автомобили. В района на Серес е изграден още един пункт, на който ще трябва да се заплаща такса за шофиране в южната ни съседка. 

По-късно днес обаче стана ясно, че няма да се повишават цените на пътните такси в Гърция от 1-ви юли. Министреството на транспорта в Атина спря покачването на цените заради съдебен спор с фирмата по поддръжка на магистралата "Егнатия одос", предаде БНР.

Министър Спиридзис издаде заповед без преговори с компанията. Започват съдебни дела, които ще продължат с месеци, а до тогава се спира всякакво увеличение. Правителството заподозря, че опозицията е оказала натиск да се покачат таксите и то седмица преди парламентарните избори. Медиите съобщават, че срещу компанията се води прокурорско разследване за необосновани цени на таксите досега.

От туристическия бранш дори настояват да се намалят цените, за да се повлияе положително на туризма.

Според статистиката гърците все по-рядко почиват на далечни разстояния, поради скъпия бензин и високите пътни такси.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ