Инфлацията в Еврозоната излезе от 5-месечна отрицателна стойност

Инфлацията в Еврозоната излезе от 5-месечна отрицателна стойност

Инфлацията в Еврозоната излезе от 5-месечна отрицателна стойност

Равнището на инфлация с годишно натрупване в Еврозоната е достигнало 0,9 на сто през януари след пет месеца на негативни стойности заради потиснатата конюнктура в резултат на ограниченията за бизнеса, въведени в борбата срещу COVID-19. Това отчете днес европейската статистическа агенция Евростат.

Инфлацията бе минала в отрицателната зона от август и остана в нея до декември миналата година на равнища от минус 0,1 на сто до минус 0,3 на сто, предизвиквайки опасения за състоянието на европейската икономика.

Инфлацията в Еврозоната е тласната нагоре най-вече от повишението на цените в Нидерландия, но и в Германия, където временното понижение на ДДС, за което бе решено през юни, за да се стимулира търсенето след първата вълна на COVID-19, изтече на 1 април, припомня Франс прес.

Това равнище на инфлацията обаче остава далече от целта, определена от Европейската централна банка за поскъпване на потребителските стоки и услуги с малко под 2 процента.

Динамиката на потребителските стоки и услуги без цените на енергията, хранителните продукти и тютюневите изделия, които са по-нестабилни, отчита по-значително повишение през януари - плюс 1,4 на сто, информира БТА.

[[{"fid":"368383","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":231,"width":669,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ