Избраха Доналд Туск за председател на Европейската народна партия, Борисов го поздрави

Избраха Доналд Туск за председател на Европейската народна партия, Борисов го поздрави

Избраха Доналд Туск за председател на Европейската народна партия, Борисов го поздрави

"Честито на моя приятел Доналд Туск! Убеден съм, че под неговото ръководството Европейската народна партия не само ще продължи да бъде водещата партия в Европа, а и ще разшири дори повече своето влияние. Респект и уважение към Жозеф Дол, който винаги ни е помагал и подкрепял. ", така коментира във Фейсбук премиерът Бойко Борисов изборът на Доналд Туск за новия председател на ЕНП.

Вчера действащият председател на Европейския съвет получи подкрепата на 93% от делагатите по време на конгреса на ЕНП в Загреб. Така Туск става първият източноевропеец, който ще оглави най-голямата партия в Европейския парламент.

Самият Туск заяви, че ще се бори срещу автократите и популистите, предаде Франс прес.

"В никакъв случай не можем да изоставим сферата на сигурността и на реда на популистки политици, на манипулатори и на автократи, които карат хората да вярват, че свободата не е съвместима със сигурността", заяви Туск.

В едва прикрита атака срещу унгарския премиер Виктор Орбан, Туск припомни кризата с мигрантите през 2015 г. и споразумението, сключено след стотици членове на преговори между ЕС и Турция за намаляване на миграционните потоци.

"Някой друг също работи много, но само за да защити своя начин на представяне на нещата, да издигне ограда и билбордове с антиимигрантска пропаганда", заяви Туск.

Отношенията между партията ФИДЕС на Орбан и ЕНП се обтегнаха в последните месеци. След популистки изявления и кампании срещу Брюксел, ЕНП суспендира членството на тази формация. Някои дори настояха ФИДЕС да бъде изключена от партийните редици.

Унгария изгради през 2015 г. частично електрифицирана ограда покрай границите си, за да прекъсне пътя на мигрантите. Оттогава Будапеща не спря да затяга антиимиграционното си законодателство с цената на нарастващ антагонизъм с европейските институции.

"Няма да пожертваме такива ценности като гражданските свободи, правовата държава и почтеното публично поведение, на олтара на реда и сигурността", каза Туск.

Нека всички се обединим на така важното политическо бойно поле, от едната страна безотговорните популистки партии, от другата - нашата отговорна народна партия, призова той

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ