Малта също отказва да приеме кораба с 629 спасени мигранти

Малта също отказва да приеме кораба с 629 спасени мигранти

Малта също отказва да приеме кораба с 629 спасени мигранти

Малта потвърди вчера отказа си да приеме кораб на френска неправителствена организация, превозващ над 600 мигранти, предаде Франс прес.

Малтийският премиер Джоузеф Мускат разговаря по този въпрос с ръководителя на италианското правителство Джузепе Конте. "Малта няма да приеме въпросния кораб в своите пристанища", каза в комюнике малтийското правителство в отговор на искане от италианска страна островната държава да приюти мигрантите.

Корабът "Акуариус" на френската организация "Ес О Ес Медитеране" събра 629 мигранти при шест спасителни операции в Средиземно море в нощта срещу неделя.

Според Рим Малта "не може да продължи да гледа отстрани, когато става дума за спазване на международните конвенции и защитата на човешкия живот". Мускат отговори, че страната му действа в пълно съответствие с международните договорености.

Говорител на малтийското правителство каза, че операциите са били проведени в либийската зона за издирване и за тях отговаря центърът за координиране на спасителните операции в Рим.

Тази нощ корабът е между Малта и Сицилия и чака да получи разрешение да акостира на някое пристанище.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ