Ментетата носят загуби от 60 млрд. евро годишно на европейската икономика

Ментетата носят загуби от 60 млрд. евро годишно на европейската икономика

Ментетата носят загуби от 60 млрд. евро годишно на европейската икономика

Ментетата струват всяка година 60 милиарда евро на 13 сектора от европейската икономика. Това сочи проучване на Службата на ЕС за интелектуална собственост. То е публикувано днес, когато се отбелязва световният ден за борба с фалшификатите, предадоха АФП и ДПА.

Изследването, направено сред секторите, които са най-силно уязвими от фалшификатите, сочи, че преките годишни загуби достигат до 7,5 на сто от продажбите.

Фалшификатите освен това оказват натиск и върху заетостта, защото компаниите произвеждат по-малко като се има предвид делът на техните продажби спрямо разпространението на фалшифицирани стоки, а следователно и наемат по-малко хора. Според авторите на изследването заради ментетата са изгубени близо 435 000 работни места.

Във Франция, според изследването, загубите са 5,8 на сто от продажбите на засегнатите сектори или 6,8 милиарда долара. В тази антикласация води Великобритания (9,2 милиарда евро загуби), следвана от Италия (8,6 милиарда) и Германия (8,3 милиарда евро).

Според изследването на Службата на ЕС за интелектуална собственост ментетата струват близо 15 милиарда евро в САЩ под формата на невнесени данъци и социални осигуровки.

Изследваните 13 сектора са производството на козметични продукти; облекло; обувки и аксесоари; спортни стоки; играчки и игри; бижутерия и часовникарство; производство на чанти; музикален звукозапис; производство на спиртни напитки и вино; фармацевтични продукти; производство на пестициди; на смартфони; батерии и автомобилни гуми.

В проучването на Службата на ЕС за интелектуална собственост и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за 2016 година Хонконг, Китай, Обединените арабски емирства и Турция се посочени като основните източници на фалшифицирани стоки, разпространяване в ЕС, уточни ДПА.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ