"Жълти жилетки" в Лондон атакуваха офиса на юридическия съветник на Мей по Брекзит

Жълти жилетки в Лондон атакуваха офиса на юридическия съветник на Мей по Брекзит

"Жълти жилетки" в Лондон атакуваха офиса на юридическия съветник на Мей по Брекзит

Протестиращи с жълти жилетки нахлуха днес в офиса на Джефри Кокс, главния юридически съветник на британското правителство, намиращ се в центъра на Лондон, предаде Ройтерс.  Кокс изигра водеща роля в преговорите с Европейския съюз за постигането на споразумението за Брекзит между премиерката Тереза Мей и Брюксел. Именно той бе човекът, който даде оценката, че юридическите рискове относно т.нар. ирландски предпазен механизъм по границата остават непроменени, въпреки допълнителните гаранции, предоставени от ЕС. Това негово становище беше ключовата причина депутатите в долната камара на парламента решително до отхвърлят споразумението при второто му гласуване миналата седмица

Телевизионни кадри показаха протестиращите пред сградата, развяващи знамена, а лондонският всекидневник "Ивнинг стандард" съобщи, че те скандирали за оставката на Кокс. 

Лондонската полиция съобщи в Туитър, че е получила искане за нейната намеса с уточнението, че протестиращите са в офиса на Кокс. "Полицаите са на място и действат. Засега няма арести", се казва в поста на полицията в Туитър. 
Обстановката в и около сградата остава неясна.  

Ще се боря докрай преди крайния срок 29 март да постигнем споразумение за организирано излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, обяви междувременно германският канцлер Ангела Меркел на конференция в Берлин. Нямаме много време, само няколко дни, добави тя. 

Запитана дали е готова да предложи на британската министър-председателка Тереза Мей нова сделка за Брекзит, Меркел каза, че си е "отбелязала с интерес" вчерашното постановление на председателя на британския парламент, че за да предложи на трето гласуване два пъти отхвърленото си споразумение за развода, Мей трябва да го промени, посочва Ройтерс.

"Сега ще видим какво ни казва Тереза Мей, какви са желанията й и ще се опитаме да отговорим на тях", отбеляза канцлерката.

"Ще следим много внимателно как реагира британското правителство на казаното вчера в парламента", допълни тя.

На въпроса дали е готова да се даде на Великобритания отсрочка за Брекзит, Меркел отвърна, че би искала отношенията с Великобритания да са много добри и след излизането на страната от ЕС, предаде БТА.

Германският външен министър Хайко Маас каза днес, че би предпочел да се даде на Обединеното кралство повече време за Брекзита, отколкото да се стигне до нежелания сценарий с раздяла без сделка.

"Ако е нужно повече време, винаги е по-добре да има още един кръг преговори, отколкото Брекзит без сделка", каза министърът на пресконференция в Хелзинки, в която участва заедно с колегите си от Финландия, Швеция и Дания.

Главният преговарящ на ЕС по въпроса с оттеглянето на Великобритания Мишел Барние пък очерта условията, при които Европейският съвет би утвърдил молба за удължаване на срока за напускането на британската страна. Ако британският премиер Тереза Мей поиска отсрочка преди четвъртък, Европейският съвет ще оцени причините и полезността от подобна стъпка. Британската страна ще трябва да представи ясен план, за да може да бъде взето информирано решение, посочи той, цитиран от БТА.
Този план следва да дава отговори дали отсрочката ще допринесе за утвърждаване на постигнатото споразумение с Лондон; дали Великобритания иска да се допълни договорената рамка за бъдещите отношения; какви други цели се преследват и как ЕС би бил сигурен, че след изтичането на допълнителния срок обстановката няма да бъде същата, каквато е днес, коментира той.
Барние предупреди, че отсрочването на британското напускане удължава несигурността и увеличава цената - икономическа и политическа. Ако Великобритания иска да напусне при договорени условия, постигнатото споразумение е единствената възможност за това, каза той. Всички трябва да се подготвят за раздяла без споразумение, ЕС е готов, нерешени засега остават само въпросите за визите (за британските граждани) и за бюджета на Общността, посочи той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка