ЕК с препоръка да се ограничат несъществените пътувания за 30 дни (обновено)

ЕК  с препоръка да се ограничат несъществените пътувания за 30 дни (обновено)

ЕК с препоръка да се ограничат несъществените пътувания за 30 дни (обновено)

Затварянето на границите в ЕС като мярка срещу разпространението на болестта Ковид-19 не е необходимо. Това заяви преди обед днес по време на пресконфенреция говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че вече във всички държави от ЕС са установени заразени. Досега седем държави от ЕС са съобщили на комисията, че възстановяват граничните проверки, поясни говорителят.

Председателите на ЕК и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел са разговаряли днес по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Те са обсъдили епидемичната обстановка и охраната на границите, така че да се пропускат доставките и да не бъде затруднявана икономиката, като същевременно хората бъдат предпазени от допълнителни опасности от разпространението на заразата.

В късния следобед обаче настъпи обрат и Урсула фон дер Лайен оповести нова инициатива по линия на Европейската комисия относно движението на хора в рамките на общността. ЕК предлага да се ограничат несъществените пътувания до ЕС за първоначален период от 30 дни, след като Европа се превърна в новия епицентър на пандемията от новия коронавирус, предадоха Франс прес и Ройтерс.
"Колкото по-малко са пътуванията, толкова повече можем да удържим вируса. Затова предлагам на държавните и правителствени ръководители да въведат временни ограничения върху несъществените пътувания до ЕС. Тези ограничения трябва да са в сила за първоначален период от 30 дни, който може да бъде удължен при необходимост", обясни председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър. Изключения ще се правят за дългосрочно пребиваващи в ЕС, роднини на граждани на ЕС, дипломати, доктори и научни работници, които участват в борбата с епидемията. Възможно е да се направи изключение и за транспортните работници, за да продължат доставките на стоки, пише БТА. Идеята ще бъде обсъдена утре с всички европейски лидери през видеоконферентна връзка.

По-късно днес Фон дер Лайен ще има разговор с представители на германската лаборатория, за която се предполага, че е близо до откриването на ваксина срещу новата болест. Целта на разговора ще бъде да се уточни какво е необходимо, за да може лабораторията да продължи дейността си в ЕС, а не да я пренася в САЩ след появили се информации, че американският президент Доналд Тръмп е готов на всичко, за да я привлече да продължи работата си в САЩ.

Също днес Фон дер Лайен ще разговаря с ръководителите на държавите от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония), за да обсъди мерките срещу разпространението на заразата. В днешния ден е свикана видеоконференция на европейските министри на здравеопазването и на вътрешните работи по същата тема.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс (58 г.) се е подложил на доброволна карантина, след като е общувал с френския държавен секретар Брюн Поасон, чиито изследвания са показали, че е заразена. Тимерманс ще остане в изолация до края на седмицата и засега съобщава, че се чувства отлично, уточни говорител на ЕК.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ