Париж и Рим в словесен дуел заради мигрантите

Париж и Рим в словесен дуел заради мигрантите

Париж и Рим в словесен дуел заради мигрантите

Минисрещата на върха в Брюксел за мигрантите не постигна конкретни резултати, но задълбочи кризата в отношенията между Париж и Рим.

Франция не приема да бъде поучавана от никого, ние сме втората страна по брой на искащи убежище тази година, заяви Еманюл Макрон още с пристигането си в Брюксел, след като италианският вътрешен министър Матео Салвини го обвини в арогантност, предават информационните агенции.

Френският президент обвини Рим в цинизъм и безотговорност заради отказа да приеме 629-те нелегални имигранти, спасени край либийските брегове. В петък той продължи нападките, като заяви, че Италия не преживява мигрантска криза, а политическа, подхранвана от крайни политици, които си играят със страховете, припомня "Фигаро"

В събота Матео Салвини му отговори, че за 4 години 650 000 мигранти са влезли в Италия, 430 000 са поискали убежище, 170 000 евентуални бежанци са настанени към днешна дата в хотели, казарми и жилища и това струва на страната 5 млрд. евро. „Ако за арогантния френски президент това не е проблем, ние го призоваваме да спре с обидите и да докаже своята щедрост, като отвори френските пристанища и престане на натиква мъже, жени и деца във Вентимиля, на френско-италианската граница“, заяви Салвини.

Париж отговори, че от началото на годината е приела повече молби за убежище, отколкото Италия.

На министрещата Макрон поднови настояването за хармонизиране на процедурите за даване на убежище в страните от ЕС, както и реформа ва Дъблинското споразумение за регулиране на „кризата с вторичното придвижване“ на мигрантите в Шенген.

Срещата, която трябваше да изглади пропротеворечията преди официалното заседание на Европейския съвет на 28 и 29 юни обедини само 16 от страните-членки. Страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) заявяват, че не се интересуват от предложенията, Италия не се отказва от твърдите мерки срещу спасителните кораби на неправителствените организации.

Вчера корабът „Лайфлайн“ с 240 мигранти продължи да чака решение, след като Италия отказа да го приеме и беше обвинена, че погазва международното морско право.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ