По-строги мерки за безопасност на моторните превозни средства в ЕС

По-строги мерки за безопасност на моторните превозни средства в ЕС

По-строги мерки за безопасност на моторните превозни средства в ЕС

Съветът на ЕС прие днес регламент за промени на системата за одобряване на вида на моторните превозни средства (МПС) и за надзор на търговията с тях. Промените засягат изпитанията за количеството вредни газове, отделяни от автомобилите.

Целта е да се постигне високо равнище на безопасност и да се подобрят природосъобразните характеристики на превозните средства, както и да се отстранят основните недостатъци, установени в съществуващата система за одобряване на видовете превозни средства.

Българският министър на икономиката Емил Караниколов, председателствал заседанието на Съвета, коментира: "Изградихме силна и надеждна система за одобряване, която ще предпазва от наблюдаваните в миналото нередности. Тя осигурява на европейските граждани по-високи норми за безопасност и по-добро опазване на здравето и околната среда. Също нашите производители на леки автомобили ще се ползват от равноправни условия на конкуренция."

Въвеждат се важни промени в три области чрез повишаване на качеството на изпитанията за получаване на разрешение за пускане на превозно средство на пазара чрез подобряване на техническите служби; укрепване на надзора на пазара с цел контрол на съответствието на превозните средства, предлагани на пазара, с възможност държавите в ЕС и Европейската комисия да правят проверки на място върху превозни средства, за да откриват неизправностите рано; по-успешно наблюдение на процеса на одобряване на вида, особено чрез предоставянето на правомощия на ЕК да извършва постоянна оценка на националните власти за одобряване на вида и чрез създаването на форум за обмен на информация за правоприлагането, в който участват представители на националните власти за одобряване и надзор на пазара.

Уеднаквеното прилагане на новите правила в ЕС ще намали различията при тълкуването и прилагането от националните власти за одобряване на вида и техническите служби.

Регламентът ще се прилага от 1 септември 2020 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ