Полша не отстъпва пред лидерите на ЕС по казуса с върховенството на закона

Полша не отстъпва пред лидерите на ЕС по казуса с върховенството на закона

Полша не отстъпва пред лидерите на ЕС по казуса с върховенството на закона

Европейските лидери критикуваха Полша за оспорването на правните основи на ЕС по време на срещата на върха на 27-те държави от блока, която продължава и днес.

Премиерът Матеуш Моравецки обаче даде да се разбере, че Варшава няма намерение да отстъпи, като каза, че няма да се поддаде на „изнудване“. Той отбеляза, че е готов да разреши споровете с Брюксел, въпреки че мнозина се притесняват, че упоритият идеологически разрив между Източна и Западна Европа представлява екзистенциална заплаха за самия ЕС, пише „Ройтерс“.

„Преди няколко дни правната основа на нашия съюз беше оспорена“, заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. „Това, разбира се, не бе за първи път, нито ще бъде за последен. Но никога досега Съюзът не е бил поставян под въпрос толкова радикално“, допълни още той в свое писмо.

Напрежението между управляващите полски националисти и либералното мнозинство на блока се засилва, след като този месец Конституционният трибунал на Полша постанови, че елементи от правото на ЕС са несъвместими с Конституцията на страната, което оспорва един от централните принципи от интеграцията в ЕС.

Този спор не само рискува да предизвика нова фундаментална криза в общността, но може да лиши Полша и от щедри помощи.

За клубовете и правилата

„Някои европейски институции си поемат правото да решават въпроси, които не са им възложени“, обяви Моравецки. „Няма да действаме под натиска на изнудване… но, разбира се, ще обсъдим как да разрешим настоящите спорове в диалог“, допълни той.

По-богатите му западни колеги се стремят особено да предотвратят паричните вноски в ЕС на техните правителства да не са полза на социално консервативни политици.

„Ако искате да имате ползи от това да сте в клуб… тогава трябва да спазвате правилата“, подкани белгийският премиер Александър де Кро. „Не можеш да си член на клуб и да казваш: „Правилата не важат за мен“, отбеляза той.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте се позова на съдебната реформа в Полша, която поставя съдилищата ѝ под по-голям правителствен контрол и каза, че е трудно да се види как ново финансиране от ЕС може да бъде насочено към източноевропейската страна. „Трябва да бъдем твърди“, призова Рюте.

В своята вероятно последна среща на върха германският канцлер Ангела Меркел влезе в традиционната си роля на медиатор и призова за компромис. „Върховенството на закона е централен стълб на Европейския съюз. От друга страна, трябва да намерим начини и възможности да се обединим отново“, каза тя, цитирана от ДПА.

Испанският премиер Пабло Санчес също призова за „конструктивен диалог“, но предупреди Варшава да приеме, че комисията е легитимният пазител на договорите на ЕС.

На страната на Полша застана премиерът на Унгария, Виктор Орбан. „Полша е една от най-добрите европейски страни. Няма нужда от никакви санкции, това е нелепо“, каза той.

Без Полекзит

В първите дни след решението на Конституционния трибунал се заговори за възможно излизане на Полша от Европейския съюз, но Моравецки отрече да има такива намерения. Страната се присъедини към блока през 2004 година.

Докато мнозина остават разочаровани от неуспешните опити да убедят Варшава, че трябва да промени курса, Меркел предупреди за възможно изолиране на страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ