Полша: Законите на ЕС противоречат на конституцията ни

Полша: Законите на ЕС противоречат на конституцията ни

Полша: Законите на ЕС противоречат на конституцията ни

Конституционният съд на Полша е взел решение, че някои от законите на ЕС противоречат на конституцията на страната, предадоха международните агенции.

Решението може да се счете за нова стъпка към правен Полекзит,  който може обаче да окаже негативно влияние на приходите, които страната получава от ЕС.

Както е известно Унгария и Полша се противопоставиха срещу въвеждането на новото правило, според което ЕС ще изплаща помощи на развиващите страни от блока само при върховенство на закона.

Според решението на конституционният съд на страната „ЕС действа извън обхвата на компетенциите си“.

Според критици на решението то идва в момент, в който обективността на съда е компрометирана, тъй като в него са назначени прекалено голям брой съдии, обвързани с управляващата в страната партия „Право и справедливост“.

„Това е правна революция. Може да се твърди, че съдът е завладян. И все пак това е най-крайната мярка, която досега съд от някоя страна-членка си е позволявала“, коментира пред Гардиан професор по международно и европейско право в университета Еразъм в Ротердам Рене Репаси.

Европейската комисия веднага реагира, като заяви, че решението предизвиква „сериозни тревоги“. „Правото на ЕС има по-голяма сила от националните закони, включително и конституционните разпоредби“, се припомня в позицията.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ