Реколтата в Европа с тройно по-големи загуби за 50 години

Реколтата в Европа с тройно по-големи загуби за 50 години

Реколтата в Европа с тройно по-големи загуби за 50 години

Загубите на реколта, свързани с жеги и суша, са нараснали тройно през последните 50 години в Европа, става ясно от проучване, публикувано в списание "Инвайрънментъл рисърч летърс" и цитирано от Франс прес. 
Авторите на проучването се основават на данните за селскостопанското производство и екстремните метеорологични събития (суша, жега, наводнения, студена вълна) в 28 европейски страни (сегашния ЕС плюс Великобритания) между 1961 и 2018 година, посочва БТА.
Най-силно негативно влияние са оказали сушата и топлинните вълни. Степента на въздействие на сушата и на жегите върху земеделската продукция е нараснала почти тройно през последните 50 години - от 2,2 процента от реколтата през 1964-1990 до 7,3 процента за периода от 1991 до 2015 година.
Въпреки че добивът на европейски култури се е увеличил с близо 150 процента между 1964-1990 година и 1991-2015 година, констатирахме, че сушата и топлинните вълни са имали по-тежки последици през втория по-близък период за различни видове култури. Това коментира основната авторка на проучването Тереза Брас от факултета за науки и технологии към Лисабонския университет НОВА.
Зърнените култури - основен продукт, който заема близо 65 процента от обработваемата площ в ЕС и се използва главно за храна на животни, са най-силно засегнатите за разлика от други като зеленчуци, плодове и грозде, които подлежат в много по-голяма степен на напояване. Установихме, че за всяка година, през която има периоди на суша, загубите на зърнени култури се увеличават с 3 процента, отбелязва Тереза Брас.
Тъй като тези екстремни метеорологични събития ще се умножават със затоплянето на планетата, авторите призовават да се изготвят стратегии и да се очертаят приоритети, за да се подобри устойчивостта на агрохранителната система.
ЕС е един от основните производители и износители на хранителни продукти. Случващото се на Стария континент може да има отражение върху световната агрохранителна верига, било то върху цените или върху наличността на продукти, заключават авторите на проучването

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ